Проблему насилля в сім’ї обговорили в Рівненському обласному управлінні міліції за участі правоохоронців, працівників соціальних служб, громадських організацій.
— Тільки з початку року до нашої організації в кризових життєвих ситуаціях звернулося понад 80 осіб, — розповідає керівник Центру підтримки громадських ініціатив «Чайка» Лариса Гунько. — Майже всі — потерпають від фізичного та психологічного насилля, мають тілесні ушкодження, перебувають у атмосфері залякувань, принижень, погроз та економічної залежності. Жертви отримали (залежно від конкретної ситуації) безплатну юридичну, психологічну чи соціальну допомогу від фахівців нашого центру.
— Служба дільничних інспекторів міліції разом з кримінальною міліцією у справах дітей постійно проводить профілактичні бесіди з особами, які вчиняли протиправні дії щодо членів сім’ї, — каже старший інспектор управління громадської безпеки УМВС України в Рівненській області, майор міліції Олег Шандрук. — Насилля в сім’ї — це проблема. На профілактичному обліку за це перебуває 3800 осіб, із них 3572 — чоловіки, 217 жінок та 11 неповнолітніх. Кривдникам винесено офіційні попередження про неприпустимість насильства в сім’ї, а також винесено 29 захисних приписів. До адміністративної відповідальності притягнуто 1626 осіб, а протоколи скеровано до суду. Однак у переважній більшості випадків суд призначає кривдникам штрафи, виправні або громадські роботи.
— Хочу звернутися до тих, хто потерпає від насилля в сім'ї: не терпіть знущань, звертайтеся до правоохоронних органів або до відповідних соціальних служб, адже зволікання може призвести до непоправного, — закликає заступник начальника слідчого управління УМВС України в Рівненській області, підполковник міліції Іван Лішневець.
Тамара ЛИСЕНКО, начальник СЗГ УМВСУ у Рівненській області, підполковник міліції.