Відбулося спільне засідання представників міжфракційного депутатського об’єднання Верховної Ради «Європейський вибір» під головуванням Анатолія Кінаха і Валентина Наливайченка та Посла Євросоюзу в Україні Яна Томбінські. На ньому йшлося про організацію роботи міжфракційного об’єднання на найближчий час, необхідність посилення комунікацій з офісом представника ЄС в Україні, структурами Європейського парламенту загалом. Про це повідомив народний депутат, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів, співголова міжфракційного депутатського об’єднання Верховної Ради України «Європейський вибір» Анатолій Кінах.

— Народні обранці, як із більшості, так і з опозиційних фракцій, обговорили пакет найважливіших для євроінтеграційних процесів питань, насамперед імплементацію законодавства України до стандартів ЄС. Ішлося про те, як найкраще виконати «домашнє завдання» з поліпшення такої роботи, поліпшення інвестиційного й підприємницького клімату, зміцнення демократичних стандартів. Сторони висловили готовність докласти зусиль з обов’язкового підписання на вільнюському саміті Східного партнерства восени цього року Угоди про асоціацію України та ЄС, створення зони вільної торгівлі, — наголосив Анатолій Кінах. Про це повідомила прес-служба народного депутата.

Учасники засідання підтримали нещодавнє створення між Європейським парламентом та Верховною Радою України групи «Друзі асоціації», яку з європейського боку очолили депутати ЄП, віце-голова Комітету з міжнародної торгівлі Павел Залевський та Богуслав Ліберадський. Поінформовано, що наприкінці червня поточного року дві парламентські групи — об’єднання Верховної Ради «Європейський вибір» та «Друзі асоціації» — проведуть спільне засідання в Києві. На ньому буде обговорено конкретні кроки євроінтеграції, необхідна координація дій з підготовки вільнюського саміту Східного партнерства.

Посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінські підтримав думку українських парламентаріїв, що в країні необхідно посилити інформаційну, роз’яснювальну роботу щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС, в тому числі в обласних центрах. Було наголошено на тому, що євроінтеграційні процеси не є односторонніми. Як Україна набуває можливість формувати європейські стандарти економіки, підприємництва, верховенства права, якості життя, так і Європа отримує шанс подальшого позитивного розвитку через близькість з великою країною, яка має значний інтелектуальний, кадровий, промисловий, культурний потенціали.

 

— Підписання Угоди про асоціацію, до якого нині наближається країна, стане важливим кроком у багаторічній роботі України на шляху європейської інтеграції. Цьому допоможуть тісні та плідні комунікації парламентських структур України та ЄС. Маю надію, що саме в цих питаннях і більшість, і опозиція зможуть відкинути політичну конкуренцію та об’єднати зусилля, продемонструвати конструктивність та консолідацію. Саме цього чекає від нас Європа, — підсумував Анатолій Кінах.