Влада всіх рівнів повинна постійно звітувати перед платниками податків за державні кошти, які витрачає. Адже саме фінансова дисципліна та прозорість фінансів є основою ефективної діяльності держави. Так вважає один з авторів законо-проекту «Про відкритість використання публічних коштів», перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Оксана Калетник (на знімку).
«Я завжди дотримувалась позиції, що для того, аби запровадити в державі прозорі правила гри, трансформовані у закони, підзаконні акти та інші нормативно-правові документи, політикам треба працювати не на власний імідж, вигадуючи щось нове, а вдосконалювати систему та процеси, які ми сьогодні маємо, — заявила Оксана Калетник. — Потрібно надати змогу громадянам контролювати використання власних коштів, бо державні кошти (публічні) — це насамперед кошти кожного громадянина».
Проектом закону України №2012а від 15.05.2013 р. «Про відкритість використання публічних коштів» пропонується зобов’язати розпорядників коштів державного і місцевого бюджетів, суб’єктів господарювання державної і комунальної власності, фондів загальнообов’язкового державного страхування та органів Пенсійного фонду оприлюднювати щоквартально на спеціальному єдиному веб-порталі інформацію про заплановане та фактичне використання публічних коштів.
До речі, як повідомила прес-служба народного депутата, від імені коаліції «За відкритість використання публічних коштів», до складу якої входить понад 20 громадських організацій з усієї України, до народного депутата Оксани Калетник звернулася громадська організація «Центр Політичних Студій та Аналітики». Вона підтримала ініціативу Центру про створення єдиного веб-порталу.