Дніпропетровськ став першим містом в Україні, де почали будівництво багатофункціональної спортивної арени для проведення фінальних змагань чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу. Вона зможе вмістити до 7 500 глядачів. Зал арени трансформуватиметься залежно від потреби для змагань з понад 100 видів спорту. Вартість проекту становить близько 500 мільйонів гривень. Після завершення робіт об’єкт являтиме собою будівлю округлої форми діаметром 98 метрів, заввишки 30 метрів і площею забудови 7 985 квадратних метрів.

У церемонії, присвяченій початку будівництва, взяли участь лідери держави, відомі спортивні діячі та бізнесмени. Вони з готовністю прокоментували кореспонденту «Голосу України»  ситуацію з підготовкою до Євробаскету-2015.
Проблем із турніром не буде
Маркіян Лубківський, директор Євробаскету-2015, екс-директор Євро-2012:
— Головний висновок, який слід зробити з Євро-2012, полягає в тому, що не можна втрачати жодного дня. Темп будівництва має бути високим. Ці арени повинні відповідати всім сучасним стандартам. І Fіba-Європа досить жорстко контролюватиме процес будівництва з погляду відповідності вимогам — для того, щоб ми успішно могли у вересні 2015 року провести турнір.
Я залишаюся оптимістом і вірю, що всі шість українських міст приймуть його. Але якщо одне або кілька із них не встигатимуть, або арени в них не відповідатимуть вимогам FІBA, то турнір може відбутися в іншому форматі. Хоча всі шість українських міст демонструють непогану динаміку. Добре, що в нас є досвід проведення великого футбольного чемпіонату. Думаю, що в тих містах, де Євро-2012 не відбувалося, — у Дніпропетровську й Одесі — не буде жодних проблем із проведенням Євробаскету.
Вимоги FІBA стосуються, насамперед, місткості арен. У випадку з Дніпропетровськом мова йде про 6-тисячник. Мають бути виконані всі умови з безпеки, дотримані вимоги щодо можливості потрапити на арену людям з обмеженими можливостями, а також питання комфорту команд і глядачів. Часу на забезпечення цього поки що достатньо.
Основне завдання, над яким працює Координаційний комітет, — це одержання від усіх замовників будівництва об’єктів необхідних паперів. Насамперед це статутні документи компаній-замовників, підтвердження того, що земельні ділянки перебувають у власності або в оренді, що замовлено проектно-кошторисну документацію. Найближчим часом, відповідно до обіцянок компанії Unіted Basketball Іnvestment, ми очікуємо, що ці документи нададуть до місцевого організаційного комітету. Це дозволить нам підписати із цією компанією протокол про наміри, а згодом і угоду про проведення матчів чемпіонату Європи з баскетболу саме на тих аренах, які вона будує.
На галай-балай нічого не пройде
Ігор Коломойський, бізнесмен, з яким пов’язують компанію Unіted Basketball Іnvestment:
— До Євро-2012 все здали вчасно — у нас є позитивний досвід. І на 100 відсотків є впевненість у тому, що й об’єкти до Евробаскету-2015  здамо вчасно. Увага їм з боку держави приділяється на найвищому рівні. Якщо й цього недостатньо — вигадайте самі інший рівень. І візит Президента України на даний об’єкт важливий тим, що допоможе надихнути всіх: і тих, хто будує, і тих, хто виділяє кошти, і тих, хто готує проект, і тих, хто виділяє землю. Це сигнал для всіх, що цьому питанню приділяється увага на найвищому рівні. Щоб ніхто не розслаблювався й усі розуміли, що так просто, на галай-балай, нічого не пройде.
Здати багатофункціональну спортивну арену для проведення фінальних змагань чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу в Дніпропетровську плануємо у грудні 2014—січні 2015 року. Уже придбано проект, повністю зроблено документацію. Ми обрали економ-варіант, але не в тому плані, що заощадили на проекті: ми купили один проект, який слугуватиме для трьох арен — дніпропетровської, львівської й одеської. Будуть якісь нюанси в дизайні, властиві кожному із цих міст, але загалом все однакове. Проект уже повністю оплачено, у квітні отримано в електронній версії, а на початку травня він перетнув кордон, розмитнився й перебуває у власності компанії Unіted Basketball Іnvestment. Його вартість —   1,3 мільйони євро.
Шауляйська арена (саме за її проектом будують арени до Євробаскету-2015 у Дніпропетровську, Львові й Одесі. — Авт.) приймала Євробаскет-2011. Спочатку думали будувати в Києві арену за  каунаським проектом, але пізніше зупинилися на дюссельдорфському. Вже також підписано контракт і питання перебуває на стадії вирішення.
Зазвичай кошторисна документація становить до 10 відсотків вартості всього проекту. А ми тут значно заощадимо, що дозволить вкласти кошти в благоустрій, якісь речі, пов’язані з дизайном площі навколо арени.
Яке значення даного об’єкта для Дніпропетровська? З’явиться ще один багатофункціональний спорткомплекс. Сюди ходитимуть люди, протягом року планується проведення понад 100 подій: як спортивних — баскетбол (6 тисяч місць), хокей (5,5 тисячі), так і концертних (7,5 тисячі). Буде передбачено проведення циркових вистав на льоду. Комерційна частина проекту передбачає саме концертну діяльність. Арена функціонуватиме успішно, якщо проводити не менше 110 подій.
Ми — нація амбіційна
Олександр Волков, президент Федерації баскетболу України:
— Сьогодні всі міста підійшли до того, що починається будівництво. Воно стартує практично одночасно з невеликим інтервалом. Цього року почнеться також реконструкція об’єктів, будівництво спортивних шкіл і баз. Бази слугуватимуть як баскетболу, так і іншим видам спорту. Символічно, що першу капсулу було закладено в Дніпропетровську. 2010 року, коли Президент України Віктор Янукович відвідав Дніпропетровську баскетбольну школу №5, було ухвалено рішення спробувати забрати Євробаскет-2015 до України. І це відбулося через рік.
Дніпропетровськ — це баскетбольна Мекка України. Тутешня школа  дала величезну кількість спортсменів. Тут, у спортшколі №5, тренувався і я. Ми — нація амбіційна. Будівництво вже почалося у Дніпропетровську. Думаю, й інші регіони не захочуть пасти задніх і змагатимуться, хто побудує швидше і краще. Це дуже важливо. Ці арени згодом стануть центрами соціального життя, місцем проведення виставок, різних спортивних заходів — дадуть місту те, що так необхідно сьогодні. На жаль, нині в Україні дуже мало подібних об’єктів спортивного і соціального призначення. І я думаю, що Євробаскет допоможе підняти цей рівень до європейських стандартів.
Записав Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.
Дніпропетровська область.
Фото автора.
Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул (у центрі) та Ігор Коломойський (праворуч) обговорили плани будівництва.