Але система управління потребує модернізації
Проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, який було презентовано 21 березня 2013 року на засіданні Ради регіонів, обговорили на нараді кіровоградського міського голови Олександра Саінсуса з керівниками виконавчих органів міської ради.
На думку Олександра Саінсуса, у впровадженні реформ значно випередив усі інші сфери діяльності бізнес. Українське підприємництво конкурентоспроможне навіть на міжнародному ринку. А от система управління потребує модернізації.
Із положеннями Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні учасників наради ознайомила начальник відділу з питань внутрішньої політики міськради Надія Грищенко. Метою Концепції, звернула увагу Надія Грищенко, є визначення напрямів, механізмів та строків формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади, спроможної максимально забезпечити, передовсім, надання якісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів демократії участі, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад. Реформа місцевого самоврядування спрямована на модернізацію країни, на реалізацію ратифікованої європейської хартії місцевого самоврядування, на виконання міжнародних зобов’язань, і, найголовніше, з часом повинна сприяти покращенню життя людей, розвитку територіальних громад. Цей документ відрізняється своїм комплексним характером, адже він торкається кількох напрямів реформ.
Учасники наради сконцентрували свою увагу на основних завданнях, які має досягти реформа. Зокрема, це забезпечення доступності та якості публічних послуг; максимальне залучення населення до прийняття управлінських рішень, сприяння розвитку форм демократії участі на місцях.
Розглянули на нараді й механізм трирівневого адміністративно-територіального устрою України та, відповідно, процес створення власних виконавчих органів місцевого самоврядування при обласних та районних радах, що тягне за собою зміну функцій місцевих державних адміністрацій. А також погодилися з тим, що реформи варто проводити за поступовим, прозорим і відкритим алгоритмом у два етапи.
На думку секретаря міської ради Ігоря Волкова, в Концепції не зовсім чітко виписана можливість існування в межах адміністративно-територіальної одиниці районних рад. Також у ній має бути виведена на достатній рівень база фінансово-матеріального забезпечення місцевих громад. А це можливо лише за умови формування бюджету України на засадах «знизу доверху», переконаний Ігор Волков. Чиновник не виключає, що під час обговорення у людей може виникнути багато інших слушних зауважень і пропозицій, тож варто залучити до нього якнайбільше громадян за місцем проживання, трудових колективів, виконавчих органів, щоб якомога ширше долучитися до обговорення Концепції і, поки ще є час, внести до неї зміни.
Кіровоградська область.

ТоЧка зору

Міський голова Кіровограда Олександр САІНСУС:

 

«Територіальні громади можуть отримувати якісні послуги європейського рівня виключно за умови відповідності регіональної системи управління високим міжнародним стандартам».