У селі Новогригорівка Генічеського району Херсонщини місцева громада обрала своїм головою... тренера з рукопашного бою. У свої 38 років Ігор Солоп має другий дан та чорний пояс з цього жорсткого виду спорту, звання чемпіона України, бронзового призера Кубка Європи, срібного призера чемпіонату Європи 2011 року. А от досвідом роботи у самоврядуванні похвалитися не може, бо постійно працював тренером у Генічеській дитячо-юнацькій спортивній школі.

Та коли в Новогригорівці від тяжкої хвороби раптово помер тодішній сільський голова Віктор Борзов, велика група земляків з проханням очолити тутешню владу прийшла саме до Ігоря Євгеновича. Той погодився взяти участь у позачергових виборах, бо також набридло, що в селі немає порядку. Змагалися шість кандидатів, але більшість селян віддала перевагу саме чемпіону — людям імпонували не так його навички рукопашного бою, як репутація господаря свого слова, відповідальність та добросовісність.

— Мені просто боляче було бачити, як занепадає село, в якому я закінчив школу та виріс. Вуличне освітлення не працює, від асфальтового покриття залишилися самі спомини, у системі водогону із 42 засувок залишилося три робочі, а комунальники «ні кують ні мелють» — як у центрі починають городи поливати, так всі інші садиби без питної води сидять. Тож перше, що зробив, — звільнив директора сільського комунального підприємства, і за згодою з депутатами поставив свого учня, також «рукопашника», Дмитра Трипольського. Спільно підніматимемо село, бо ж роботи — непочатий край, — з ентузіазмом наголошує Ігор Солоп.

— Не тільки селянам, а й районній владі Ігор Євгенович дуже імпонує своїм наполегливим, суто бійцівським стилем роботи. Він встигає вникати у безліч великих та дрібних справ, і у нього все на диво прекрасно виходить, — дає першу оцінку новому сільському лідеру заступник голови Генічеської райдержадміністрації Андрій Євстратов.

Переважна більшість з двох тисяч мешканців Новогригорівки новим очільником самоврядування задоволена. Селяни зазначають, що на вулицях вечорами одразу поменшало пияків та дебоширів — ті просто побоюються, що попадуть на очі голові з чорним поясом під час обходу села, і ця зустріч нічим хорошим для них не закінчиться. Хоча сам Ігор Євгенович каже, що за всі двадцять років у спорті свої навички рукопашника у конфліктних ситуаціях на вулиці застосовував лише двічі. І то не в рідному селі, а тільки під час виїздів за межі району чи навіть області: перший випадок — захищав дівчину у Херсоні, другий — «поставив на місце» трьох агресивних хуліганів у Миколаєві.

«У житті я дотримуюся головного правила: що більше сили, то більше відповідальності. І намагаюся навчити того ж своїх учнів, яких виховав півтори сотні, і маю підстави ними пишатися, адже чемпіонів Європи та України з-поміж них чимало», — продовжує сільський керманич.

Піднімаючи занедбане село, власник чорного поясу не припинив і відстоювати спортивну честь країни у турнірах міжнародного значення, де також продовжує добиватися вражаючих успіхів. 

Скажімо, нещодавно Ігор Євгенович із своїм 19-річним сином Денисом виступали на Кубку Європи з рукопашного бою, що відбувся у Польщі. За підсумками серії поєдинків сільський голова посів третє місце, а його син отримав золоту медаль, забезпечивши національній збірній України перше місце командного рейтингу. Але сам факт, що батько і син водночас зійшли на п’єдестал пошани змагання такого рівня, є унікальним у світі і заслуговує включення до Книги рекордів Гіннесса!

Cільський голова Новогригорівки Ігор Солоп зі своїми найкращими вихованцями — призерами та переможцями чемпіонатів України та Європи різних років, кандидатами і майстрами спорту з рукопашного бою.

Фото з архіву родини Солопів.