Народний депутат України від 126-го виборчого округу (Львівська область) Олег Канівець (позафракційний) (на знімку) разом із групою народних депутатів від Львівщини зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про відзначення на державному рівні пам’яті невинно замучених і убієнних жертв у німецькому концтаборі «Шталаг 328», що діяв у Львові під час Другої світової війни. Про це він повідомив на брифінгу.
У ніч з 3 на 4 липня 1941 року у Львові було розстріляно 39 професорів вищих шкіл та членів їхніх родин. Більшість із них були поляки за національністю. Того ж року за наказом СС було створено львівське гетто, в якому з 1941-го по 1943 рік розмістили та поступово знищили понад 140 тисяч євреїв, мешканців Львова, і представників інших національностей. Окрім того, у 1941 році на території львівської цитаделі німецьким командуванням було створено концентраційний табір «Шталаг (Stalag) 328», через який пройшли близько 280 тисяч осіб, з яких близько 140 тисяч загинули від розстрілів, катувань чи хвороб.
Постановою пропонується вшанувати на державному рівні пам’ять жертв львівського єврейського гетто та розстріляних професорів львівських вищих шкіл, рекомендувати Кабінету Міністрів утворити постійно діючий оргкомітет з проведення щорічних заходів щодо вшанування пам’яті жертв львівського єврейського гетто, концтабору «Шталаг 328» та розстріляних професорів, передбачити фінансування та матеріально-технічне забезпечення цих заходів. А також створити у Львові на території колишнього концтабору державний меморіальний комплекс «Цитадель», передбачивши відповідні витрати у держбюджеті-2013. Окрім того, проектом постанови передбачається разом із українським Інститутом національної пам’яті, Центром національного відродження та іншими установами вжити заходів щодо передачі копій усіх наявних у німецьких архівах документів, що стосуються діяльності цього концтабору під час Другої світової війни, львівського єврейського гетто, а також документів, пов’язаних із розстрілом професорів 4 липня 1941 року.