На прийомі з особистих питань до народного депутата України Павла Кириленка (фракція ВО «Свобода») звернулися виборці Котовського району Одеської області. Вони поінформували його, що поруч із селом Куйбишеве, розташованого за 20 кілометрів від райцентру Котовськ, стоїть унікальний підземний монастир «Райський сад».

Він був заснований 1912 року послідовниками релігійного вчення, створеного проповідником Інокентієм Балтським. Збереглося близько 100 тис. кв. підземних комунікацій, 89 келій, 3 церкви, з яких 2 великі (чоловіча та жіноча, найвища з яких — 15 метрів) і мала. Церкви були прикрашені багатьма іконами. Монастир поміщав кілька тисяч вірян. Місцеві схимники вели суворий аскетичний спосіб життя, весь час проводили в пості та молитвах. У церкві щодня відбувалася літургія. Над монастирем на площі близько 54, 6 га було розташовано: сад «Гефсиманський» (яблуневі дерева якого ще збереглися), чимало господарських будівель, наземні каплиці, цвинтар, купіль і криниця глибиною 52 метри. Приміщення печер освітлювалося за допомогою лінз, які розсіювали сонячне світло.
За деякими даними, цей монастир 1919 року відвідав Голова Директорії УНР Симон Петлюра і проводив переговори із представниками Антанти на ст. Бірзула (сучасне м. Котовськ). Після революції радянська влада ліквідувала наземні спорудження, а входи до печер завалили землею.
Нині підземний монастир не врахований як об’єкт культурної спадщини, і він не охороняється державою, тому на поверхні, над підземними спорудами монастиря, проводять сільськогосподарські роботи. Невідомими особами розкопано один з отворів до печер, відкритий доступ до 18 келій і винного льоху, поставлені залізні двері на вході. Внаслідок діяльності невідомих осіб у приміщеннях відкопаного коридору підвищилася вологість, що призводить до їх швидкого руйнування.
Підземний монастир «Райський сад» має величезне історико-культурне значення, адже подібних пам’яток в Європі немає.
Без негайного втручання держави Україна втратить найбільшу в Європі підземну релігійну й архітектурну пам’ятку.
Народний депутат, уповноважений Всеукраїнського об’єднання «Свобода» в Одеській області Павло Кириленко звернувся в Міністерство культури України з вимогою включити до Державного реєстру нерухомих пам’яток України й взяти на облік підземний монастир «Райський сад», розташований у Котовськом районі Одеської області в межах села Куйбишевого.
 
Одеська область.
ФАКТ
Нині збереженням унікального підземного монастиря не займається жодна державна установа. В Одеській облдержадміністрації впевнені, що цим повинна займатися Котовська райдержадміністрація. А в райцентрі запевняють, що на підтримку від руйнування підземного монастиря кошти не виділяються з жодного з бюджетів. Сьогодні технічний стан об’єкта викликає серйозні побоювання! Катакомби можуть завалитися будь-якої миті.