27 травня Інститут законодавства Верховної Ради разом з Міжнародною організацією з міграції провели круглий стіл на тему «Проблеми правового захисту прав українських трудящих-мігрантів в Європі». До участі у заході були запрошені представники парламенту, адміністрації Президента, міністерств, наукових установ і громадських організацій.
У новітній історії України явище міграції набуло поширення ще в 1990-х роках. На сьогодні Україна входить у десятку країн з найбільшими міграційними потоками. Основними причинами трудової міграції, передусім, є безробіття та низький рівень заробітних плат. На жаль, до країн-сусідів часто виїжджають і висококваліфіковані кадри.
Учасники круглого столу погодилися, що в Україні мають бути створені сприятливі умови для повернення мігрантів на батьківщину, а для тих, хто все-таки вирішить залишитися за кордоном, повинні бути забезпечені достатні права та гарантії.
В Україні діє Міжнародна організація з міграції (МОМ), представник якої, Анастасія Винниченко, була присутня на обговоренні питання захисту прав трудових мігрантів. Представництво МОМ в Україні робить усе, щоб протидіяти торгівлі людьми, надавати допомогу уряду в протидії неврегульованій міграції. Крім того, організація розробляє політику в галузі охорони здоров’я, яка б врахувала особливий статус мігрантів. За словами А. Винниченко протягом 16 років діяльності в Україні МОМ надала допомогу більш як 300 000 мігрантів, це передусім допомога особам, які стали жертвами торгівлі людьми. «Головною проблемою для врегулювання питання української міграції, — стверджує фахівець, — є відсутність єдиного державного органу, який би займався забезпеченням прав та свобод українських мігрантів та мав необхідні для цього повноваження».
«Міжнародні договори між Україною та країнами-реципієнтами не є досить ефективним заходом для реалізації прав мігрантів», — таку думку висловила Ірина Розка, начальник відділу міжнародних договорів Департаменту міжнародних зв’язків та інформаційних технологій Міністерства соціальної політики України. На її думку, незважаючи на наявність таких договорів, країни-реципієнти керуються у питаннях праці, насамперед, національним законодавством, яке захищає права і свободи власних громадян, не помічаючи при цьому міжнародних домовленостей.
Значну роль у питанні захисту українських мігрантів відіграють міжнародні договори у сфері соціального забезпечення. Такі договори регулюють питання медичної допомоги, пенсій та дають додаткові гарантії тим українцям, які працюють за кордоном легально. Таких, до речі, за даними Міністерства закордонних справ, налічується близько 1,5 мільйона осіб.
Спеціалісти круглого столу торкнулися також питання подвійного оподаткування. Під час обговорення пролунала думка, що, незважаючи на наявність міжнародних договорів з багатьма країнами про уникнення подвійного оподаткування, Міністерство доходів і зборів обстоює позицію повторного оподаткування мігрантів на батьківщині.
Значну роль у захисті українців, які працюють за кордоном, відіграють консульські установи. Завдяки їх зусиллям вдається захистити тих заробітчан, яких було обмануто їхніми закордонними роботодавцями. В окремих випадках вдавалося повернути суми недоотриманої заробітної плати та матеріальної допомоги.
Обговорили на круглому столі й законопроект «Про зовнішню трудову міграцію», що нині готується у парламенті. У новому законопроекті народний депутат України Михайло Хміль бачить можливість покращити позиції українських заробітчан, однак, на його думку, це можливо лише після усвідомлення ними, що вони є і залишатимуться громадянами України.