В Одесі відбулося перше спільне засідання депутатських парламентських груп України та Російської Федерації. Були зачитані вітання Президента України Віктора Януковича, Голови Верховної Ради Володимира Рибака і Прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Головуючі на засіданні Дмитро Саблін — перший заступник голови Комітету Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації у справах СНД і зв’язках із співвітчизниками, координатор депутатської групи Держдуми РФ зі зв’язків з Верховною Радою України, а також Сергій Ківалов — голова Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя, керівник депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Російською Федерацією поінформували парламентаріїв про основні питання, які винесені на обговорення російських і українських законодавців.

Йдеться про перспективи та плани здійснення спільної діяльності парламентаріїв України й Росії (строки проведення і перспективні напрями 11-го засідання міжпарламентської комісії зі співробітництва між Федеральними Зборами Російської Федерації і Верховною Радою України). Темою особливого звучання на зустрічі в Одесі стали питання про розвиток російсько-українського міжрегіонального співробітництва, про хід підготовки до святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі й про святкування в 2014 році 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка.

Понад 120 народних депутатів України ввійшли до складу групи з міжпарламентських зв’язків з Російською Федерацією.

— Це найвище депутатське представництво в групах Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з іншими державами, — заявив на засіданні в Одесі Сергій Ківалов. — У рамках цієї депутатської групи створено 17 департаментів — з аграрних питань, питань промисловості та енергетики, будівництва, транспорту і зв’язку, фінансів, банківської й зовнішньоекономічної діяльності, міжрегіонального та прикордонного співробітництва й інші.

За заявою керівника-координатора депутатської групи Держдуми РФ зі зв’язків з Україною Дмитра Сабліна, він і його колеги також створили відділи для подальшої роботи з українськими колегами.

Спільне засідання українських і російських парламентаріїв буквально з перших хвилин роботи йшло в діловому й конкретному руслі. Віктор Водолацький, член комітету Держдуми РФ з питань оборони, свій виступ присвятив питанням міжрегіонального співробітництва. Зокрема, він розповів про вдалий досвід економічного співробітництва, в якому беруть участь підприємства Луганської, Донецької областей і Ростовської області (РФ). Олег Лебедєв, депутат Держдуми РФ, заступник голови комітету зі СНД і зв’язків зі співвітчизниками, координатор депутатської групи ДД РФ зі зв’язків з Верховною Радою України поділився досвідом організації та координації роботи єврорегіону «Слобожанщина», який об’єднує Харківську та Бєлгородську (РФ) області.

У свою чергу, народний депутат України Сергій Гриневецький розповів про необхідність створення Міжрегіональної асамблеї СНД, підвищення статусу регіонального та прикордонного співробітництва. А також про проблему довіри між Україною та Росією, будівництво спільних заводів з переробки сміття.

Темою виступів на спільному засіданні депутатських груп Державної Думи РФ і Верховної Ради України представників Російської Федерації Сергія Кривоносова, Олександра Фокіна й українських парламентаріїв — Ірини Купрейчик, Людмили Денисової, Світлани Фабрикант, Сергія Куніцина, Ігоря Циркіна, Андрія Шипка, Геннадія Труханова, Арсена Авакова, Дениса Дзензерського були питання соціального та правового захисту громадян двох держав, екологічної безпеки, співробітництва в аерокосмічній сфері, культури, туризму, розвитку міжнаціональних відносин і прикордонного співробітництва, соціального захисту чорнобильців і воїнів-афганців.

На засіданні в Одесі виступив також Надзвичайний і Повноважний Посол РФ в Україні Михайло Зурабов. Він повідомив, що, можливо,  Президент України Віктор Янукович зустрінеться із Президентом РФ Володимиром Путіним в Астані. Там проходитимуть збори Вищої Євразійської економічної ради. Можливо, найближчим часом відбудеться зустріч президентів країн, які входять до Митного союзу, і Віктора Януковича. Але це відбудеться тільки в тому разі, якщо буде підготовлено угоду про надання Україні статусу спостерігача МС.

За словами Михайла Зурабова, зустріч Віктора Януковича та Володимира Путіна відбудеться, найімовірніше, 29 травня. Ця зустріч передбачає консультації на вищому політичному рівні. Раніше повідомлялося, що Президент України планував взяти участь у засіданні Євразійської економічної ради.

Учасники спільного засідання депутатських парламентських груп Росії та України. 

Фото В’ячеслава ТЕНЯКОВА.

ДоВІДКА

Парламентарії України і Росії на зустрічі в Одесі обговорили заходи щодо підготовки до 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, 70-річчя Курської битви, 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка. Друге засідання депутатських парламентських груп Росії та України відбудеться у вересні-жовтні 2013 року.