Петро Кусік (на знімках — після армії і тепер) мешкає нині із сім’єю в місті Костополі на Рівненщині. Людина спокійна, скромна, він не любить скаржитися, нарікати на життя, хоча воно його не шкодувало, наражало на випробування.

Народився Петро Володимирович у селі Поліське Березнівського району, в сім’ї. де, крім нього, виховувалися ще восьмеро хлопців. Жили бідно, але чесно. Під час служби в Чехословаччині загинув брат Петра Савелій.

— Моя мати Галина Петрівна виплакала всі очі за Савелієм, — згадує Петро. — А батька Володимира Васильовича ця звістка підкосила — через три місяці він помер. Тоді нашій сім’ї стало ще сутужніше.

За радянськими законами заборонялося брати в армію синів із тих сімей, де вже хтось загинув під час строкової служби. Але за Кусіків не було кому заступитися, тож усі сини відслужили в армії, а Петра і найменшого Сергія забрали в Афганістан. Обидва відслужили чесно, щоправда, Петро Кусік перехворів в Афганістані тифом і малярією — повернувся додому інвалідом. А тут ще одна біда, про яку, щоб не хвилювати сина, не писала в армію мати: незадовго до завершення служби від удару блискавки зайнялася і вщент згоріла хата Кусіків. Тож і повертатися Петру практично було нікуди — вся сім’я ночувала по сусідських хлівах, а нова хата щойно зводилась сільською толокою: до біди цієї багатодітної сім’ї ніхто в Поліському не залишився байдужий.

Хоча й чимало років відділяють Петра Кусіка від служби в Афганістані, забути її не дає можливості підірване здоров’я — після нападів ходити дуже важко. Тому Петро Кусік, щойно Президентом обрали Віктора Ющенка (так відклалося у його пам’яті) став на чергу в органах соціального захисту на отримання автомобіля. Користуючись нагодою, він попросив мене дізнатися, як просувається черга, оскільки йому проблематично дістатися до Рівного.

На запит відповідає директор Департаменту соціального захисту Рівненської ОДА Ольга Підкидач:

— Кусік Петро Володимирович, як інвалід ІІ групи захворювання, пов’язаного з виконанням інтернаціонального обов’язку в Радянській Армії, перебуває на транспортному обліку в департаменті для забезпечення автомобілем із звичайним керуванням в позачерговій черзі з правом передачі керування члену сім’ї інваліда.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 9 вересня 1997 року №999 «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями» вівся облік інвалідів окремо по групах інвалідності та модифікаціях автомобілів інвалідів війни, інвалідів І і ІІ групи, захворювання, пов’язаного з наслідками аварії на ЧАЕС, інвалідів загального захворювання, інвалідів з дитинства та дітей—інвалідів внаслідок дитячого церебрального паралічу, прогресуючої дистрофії.

Кабінет Міністрів України від 19.07.2006 року №999 затвердив новий «Порядок забезпечення інвалідів автомобілями» (із змінами), відповідно до якого облік інвалідів ведеться в розрізі таких категорій за окремою нумерацією:

1. Інваліди з правом на першочергове забезпечення.

2. Інваліди з правом на позачергове забезпечення.

3. Інваліди з правом на забезпечення в порядку загальної черги.

Тому на виконання зазначеного Порядку були створені відповідні черги інвалідів, де в першочерговій черзі перебувають особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та інваліди війни з числа осіб, які брали безпосередньо участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією (за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем); в позачерговій черзі об’єднались 4 черги інвалідів війни та прирівняних до них осіб та два списки інвалідів-чорнобильців І групи та ІІ групи з медичними показниками; в загальній черзі об’єднались інваліди загального захворювання, інваліди ІІ групи, захворювання, пов’язаного з наслідками аварії на ЧАЕС без медичних показань, інваліди з дитинства, діти—інваліди внаслідок дитячого церебрального паралічу, прогресуючої дистрофії та особи з числа військовослужбовців, які стали ними внаслідок захворювання, отриманого під час проходження військової служби. Тому в зв’язку з об’єднанням черг обліковий номер черги Кусіка П.В. збільшився, адже є відповідні медичні показання і в тих інвалідів, які перебували на окремому обліку до 09.12.2004 року.

Зміна черговості проведена відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 9 вересня 1997 року №999 «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями» та від 19 липня 2006 року №999 (із змінами).

Станом на 17.05. 2013 року номер черги Кусіка П.В. — 91.

Фото автора та з архіву Петра Кусіка.