Потрібно якнайшвидше провести вибори до місцевих рад. До того ж їх новий склад треба формувати вже із новими повноваженнями, а народне волевиявлення проводити на основі нового виборчого законодавства. На цьому наголосила на вчорашньому брифінгу заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. Вона нагадала, що склад місцевих рад був сформований за режиму Януковича, і він жодним чином не відображає ані потреб, ані очікувань громад.
Тим паче напруження, попри оновлення центральної влади, досі зберігається в суспільстві. Частково воно пов’язане із неадекватністю місцевої влади. Не менше напруження, на думку Оксани Сироїд, створює і судова реформа. Проблема не лише в корупції у цій системі. Значна частина служителів Феміди досі зберігають свою лояльність до Кремля. Виведення їх із судової влади — питання національної безпеки, наголосила заступник глави парламенту. А завершити повноцінне оновлення влади можна лише шляхом внесення змін до Конституції. «Країна не може чекати на ці зміни до осені, — сказала О. Сироїд. — Ми не маємо часу ані на конституційні асамблеї, ані на комісії поза межами парламенту. Єдиний якнайшвидший та найефективніший спосіб напрацювання змін до Основного Закону — створення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради та підготовка законопроекту про внесення відповідних змін». Цю ініціативу підтримано на засіданні ради коаліції.
До роботи комісії, вважає парламентарій, варто залучити осіб, уповноважених Президентом, а також відомих українських конституціоналістів. О. Сироїд звернулася до представників усіх парламентських сил дійти згоди та взаєморозуміння і почати діяти. Підтримати зміни до Конституції та забезпечити злагоду в суспільстві вона закликала також Президента та Прем’єр-міністра.
«Новообраний парламент ще не показав жодних результатів і не мав нагоди втомитися, тож не має права йти на канікули, — зауважила парламентарій. — Тому звертаюся до фракцій у парламенті з пропозицією скоротити період відпочинку депутатів, а час, запланований для канікул, пропоную використати для продовження першої сесії аж до початку чергової сесії у лютому». На її думку, така ініціатива дасть змогу підготувати та розглянути законопроект про внесення змін до Основного Закону, і депутати її підтримають.
Під час брифінгу О. Сироїд звернула увагу на ще одну, хоча, можливо, і не таку відчутну проблему — ефективність діяльності апарату Верховної Ради. «Ті, хто хоч раз відвідував приміщення парламенту, мали можливість відчути застояне повітря і пил радянських традицій, — сказала вона. — Я можу сказати, що доплисти до європейського рівня парламентаризму на радянських веслах неможливо». Народний обранець пообіцяла ініціювати проведення незалежного фінансового аудиту апарату Верховної Ради. За його результатами можна буде напрацювати нові функції, структуру та сформувати новий бюджет цього органу. І, нарешті, запровадити належну електронну систему документообігу.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.