Уже понад сорок літ у Міжгірському районі Закарпаття святкують проводи отар на полонини. Цьогоріч у дійстві взяли участь очільник краю Олександр Ледида, заступник голови облради Андрій Сербайло, голова Міжгірської райдержадміністрації Василь Щур, численні мешканці району й туристи.
...Святкову колону сформували ще в селищі Міжгір’я. Народні музики, танцюристи припрошували всіх охочих приєднатися до святкової ходи. А на Синевирському перевалі на гостей чекали вівчарі, які охоче розповідали про своє ремесло. Василь Оробець із села Буковець каже: «Я дуже люблю вівчарство. Мій батько дід і прадід були вівчарями. Уже сім років воджу отари я». А його колега, чабан із 20-річним стажем, Михайло Вегеш додає: «Трохи менш як півроку літуємо разом із вівцями й козами на полонинах. Встаємо о п’ятій ранку, доїмо овець тричі на день. З молока робимо сир. Щоб вигідно цим було займатися, сир треба продавати не менш як за 45 гривень за кіло-грам».
Спробував, і не вперше, виготовити молодий будз — з нього потім кришать сир-бринзу — й Олександр Ледида (на знімку вгорі), який щороку відвідує свято.
— Вівчарство, проводи на полонини пастухів з отарами, виготовлення овечого сиру — це традиції, які ми повинні берегти. Сир, вироби з овечої вовни мають неабиякий попит і у краян, і у туристів. Нині на Закарпатті — понад 229 тисяч овець та кіз. Із них 27 тисяч — на Міжгірщині. Вівчарство — давній промисел, що годував карпатські сім’ї. Нині за утримання овець закарпатці отримують державні дотації, — сказав голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида.
Так само традиційно в останню неділю травня в селищі Путила Чернівецької області відбувається свято виходу на полонини «Полонинська ватра» (на знімку, вона цього року вже п’ятдесята!). У програмі свята можна було побачити віншування ватагів та працівників агропромислового комплексу, святкову ходу та символічні проводи полонинників. Вразило всіх і театралізоване гуцульське весілля і, звісно, запалювання полонинської ватри. За незмінним звичаєм, гостей пригощали кулешем, бринзою та гуслянкою.
 Фото надано прес-центром Закарпатської облдержадміністрації.
Василь НИТКА, Закарпатська область та Сергій СУЛИМА, Чернівецька область.

Фото Сергія СУЛИМИ.