Поточного року в Луганську планують здати в експлуатацію ще два будинки сімейного типу (ДБСТ) за програмою «SOS-Дитяче село», а, крім того, реалізувати нову для України форму сімейного виховання — родину тимчасового влаштування.
За такої форми дитину влаштовують у ДБСТ на певний термін — від трьох місяців і більше, а за цей час соціальні працівники проводять роботу з її біологічними батьками, допомагаючи їм вийти з кризової ситуації. Дитина повернеться в сім’ю тільки в тому разі, якщо проблему з батьками буде розв’язано. Якщо цього не вдасться зробити, то маля можуть улаштувати в ДБСТ або прийомну родину.
Як зазначила директор Луганського обласного відділення Міжнародної благодійної організації «SOS-Дитяче село» Людмила Харченко, вимоги до кандидатів у батьки-вихователі та прийомні батьки досить суворі. Це мають бути сімейні пари, які перебувають у шлюбі не менш як п’ять років і мають досвід виховання власних або прийомних дітей. Кандидати повинні мати достатній рівень фізичного і психічного здоров’я, який дозволяв би виховати хоча б одне покоління дітей. Переважний вік батьків — від 35 до 45 років, освіта — середня спеціальна або вища.
«До кінця року ми запланували підібрати кандидатів у батьки-вихователі для ДБСТ і створити два будинки сімейного типу, — повідомила Людмила Харченко. — Спочатку кандидати пройдуть навчання в соціальному центрі, потім — співбесіду з фахівцями «SOS-Дитяче село». Примітно, що якщо раніше основним вихователем переважно були мами, то тепер у регіоні є дитячі будинки сімейного типу, де основний вихователь — батько.
Луганськ.