Прес-служба апарату Верховної Ради України здивована публікацією в деяких інтернет-виданнях коментаря народного депутата України Лесі Оробець зі звинуваченнями прес-служби у «грі в наперстки» з журналістами, акредитованими при Верховній Раді України.

Зокрема, Л. Оробець заявляє, що «під одним із них прес-служба парламенту тримає документ 2011 року, який нібито не вимагає в працівників ЗМІ погоджувати з нею доступ до засідань комітетів, а під іншим — документ 2006 року, який відкриває доступ до них винятково за її погодженням і на запрошення керівництва комітетів».

Нагадуємо, що 16 травня ц. р. народні депутати України Леся Оробець, Андрій Пишний, Арсен Аваков, Ігор Швайка і Валерій Карпунцов зареєстрували у Верховній Раді проект постанови про внесення змін до Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України.

З тексту пояснювальної записки до проекту постанови можна зробити висновок, що її автори не ознайомлені зі змістом чинного Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, затвердженого Розпорядженням Голови Верховної Ради України від 06.09.11 р. № 798.

До речі, зі змістом документа можна у вільному доступі ознайомитися на веб-сайті парламенту: http://іportal.rada.gov.ua/news/Poryadok_akredytatsіjі,_Polozhennya_pro_ekskursіjі/

Натомість народні депутати пропонували внести зміни до Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді, затвердженого Розпорядженням Голови Верховної Ради України «Про затвердження Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України» від 19 травня 2006 р. № 420, яке втратило чинність.

Принагідно повідомляємо, що відповідно до п. 7 чинного Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, яке було розроблено у 2011 році за безпосередньої участі і за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації та медіа-юристами, акредитаційні картки забезпечують право входу журналістів і технічних працівників до:

ложі преси і кулуарів сесійної частини будинку по вул. Грушевського, 5 (крім сесійної зали) під час засідань Верховної Ради України через під’їзд №1;

відповідних будинків Верховної Ради України під час брифінгів, прес-конференцій, круглих столів, інших відкритих для засобів масової інформації заходів;

відповідних будинків Верховної Ради України під час відкритих засідань комітетів, тимчасових комісій Верховної Ради України.

Відповідно до п. 3 цього Положення, журналісти, працівники засобів масової інформації, які не акредитовані при Верховній Раді України, можуть замовляти у Прес-службі разові перепустки.

Щодо «нервового скупчення працівників ЗМІ біля охорони на вході до комітетів ВР (Садова, 3-а) у «комітетський» день», нагадуємо, що відповідно до ст. 4 закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» щодо Верховної Ради України здійснюється державна охорона, що, своєю чергою, передбачає певний режим допуску до будівель парламенту.

Разом з тим доступ до приміщень Верховної Ради України є чи не найвідкритішим з усіх органів державної влади (до речі, це визнають і самі журналісти), оскільки Прес-служба оперативно інформує Комендатуру охорони Верховної Ради України про усі події в парламенті за участю представників ЗМІ. Підсумовуючи, переконливо просимо народних депутатів України не займатися дискредитацією Прес-служби та не використовувати у своїх коментарях вислови, які ганьблять честь і гідність цього підрозділу апарату Верховної Ради України та ставлять під сумнів професійні якості співробітників Прес-служби. Також наголошуємо, що й усі інші підрозділи апарату працюють у суворій відповідності до законодавства та внутрішніх нормативних документів парламенту.