Футбол. Ліга чемпіонів. Фінал. 25 травня.
«Боруссія» (Німеччина, Дортмунд) — «Баварія» (Німеччина, Мюнхен). 1:2. Голи: Манджукич, 60, Гюндоган, 68 (п), Роббен, 89.
«Боруссія»: Вайденфеллер, Піщек, Суботич, Гуммельс, Шмельцер, Бендер (Шагін, 90), Гюндоган, Блащиковський (Шибер, 90), Ройс, Гросскройц, Левандовський. Тренер — Юрген Клопп.
«Баварія»: Нойєр, Лам, Боатенг, Данте, Алаба, Мартінес, Швайнштайгер, Роббен, Мюллер, Рібері (Густаво, 90), Манджукич (Гомес, 90+3). Тренер — Юпп Гайнкес.
Рефері — Нікола Ріццолі (Італія)
Лондон. Стадіон «Вемблі». 86 298 глядачів. 14 градусів.
Це був перший фінал в історії, коли зустрічалися дві німецькі команди. Напевно, він був одним із найвидовищніших і найцікавіших за останні роки. «Боруссія» весь перший тайм і частину другого домінувала на полі, діяла гостріше, створювала багато моментів, була за всіма компонентами краще «Баварії», котра несподівано виявилася малорухливою, якоюсь сонною.
Як кажуть, назрівала сенсація. Але воротар мюнхенського клубу Нойєр грав здорово і виручав. Либонь, чекав, коли його команда прокинеться. Чекав і Гайнкес, а «Боруссія» втрачала моменти, поки в другому таймі баварці не переломили хід матчу. Манджукич зумів відкрити рахунок. Утім, було б несправедливо, якби «Боруссія» не отримала дивідендів з незграбності оборонців «Баварії». Данте привіз пенальті, котрий реалізував Гюндоган.
Але замість подальшого прориву наступив спад. «Боруссії» відверто не вистачило сил, і «Баварія» почала підгрібати під себе опонентів, які навіть не відповідали на останніх хвилинах. Тиск приніс свій результат. Переможного удару завдав Роббен. І це теж символічно. Нагадаємо, що він зганьбився в торішньму фіналі, коли самовільно пішов бити пенальті й не впорався із завданням. Його називали головним невдахою фіналів, хто тільки не лаяв нідерландця. Але в самій «Баварії» в нього вірили, і, як бачимо, не дарма.
Немає сумнівів, мюнхенці заслужили перемогу в Лізі чемпіонів. Адже це був її третій фінал протягом чотирьох сезонів. Все-таки команда на піку форми, вона заслужила.
«Боруссії», попри симпатичність її гри та яскравий шлях до фіналу, попри її славну історію і згуртованість команди, треба ще трохи дозріти. Головне — зберегти свій потужний дух. І тоді можна чекати на дзвінкий підсумок.
Тріумфатори Ліги чемпіонів 2012/2013 (зліва направо): Юпп Гайнкес, наш Анатолій Тимощук і Мануель Нойєр.
Фото з сайту УЄФА.