Телебачення для наших співвітчизників стане доступнішим і якіснішим
Уже сім мільйонів українських глядачів отримують доступ до якісного і безплатного телебачення. Завдяки переходу нашої країни на цифрове мовлення, перешкод в ефірі практично не залишилося. А от перелік каналів, доступних навіть у глибинці, збільшиться в рази. Нещодавно в парламенті представники влади, телевізійники і провайдер послуги цифрового телебачення почали обговорення того, які кроки потрібно зробити, щоб «цифра» стала ще доступнішою.
Значні досягнення
Перші підсумки переходу на «цифру» було озвучено під час слухань «Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні», які відбулися в рамках засідання Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації. За словами голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олександра Курдіновича, цифрове телебачення в Україні можна назвати таким, що відбулося. «Створено сучасну ефірну цифрову мережу, дедалі більше глядачів приєднується до безплатного перегляду кращих програм українського телебачення в цифровому стандарті, а держава успішно виконує соціальну функцію щодо забезпечення найнезахищеніших верств населення приймачами», — зазначив О. Курдінович, виступаючи перед присутніми.
Віктор Галич, генеральний директор компанії «Зеонбуд», яка впроваджує технологію цифрового телебачення в Україні, навів кілька важливих фактів. В Україну цифрове телебачення прийшло в найсучаснішому форматі Т2.
На думку фахівців, він ефективніший за інші формати щонайменше в півтора разу. Соціальну рекламу цієї торгової марки багато телеглядачів уже могли переглянути в ефірі практично всіх телеканалів.
У будівництво мережі з 664 сучасних передавачів компанія «Зеонбуд» інвестувала 134 мільйони доларів. За словами В. Галича, це одна з найбільших телемереж в Європі і технологічно найсучасніша. Технологія ж аналогового мовлення вже давно застаріла. Аналоговий сигнал занадто ємний і один канал займає таку смугу частот в ефірі, в якій цифровий сигнал може поширювати вісім і більше каналів.
На відміну від дорогого супутникового телебачення та «кабелю», який просто невигідно впроваджувати в невеликих містах і сільській місцевості, ефірне телебачення — це широкий перелік програм, доступний тепер навіть найменш забезпеченим громадянам.
Нині телебачення Т2 дивиться вже понад сім мільйонів телеглядачів. З них два мільйони — це соціально незахищені верстви населення, пільгові категорії громадян, про купівлю 800 тисяч тюнерів для яких подбала держава, повідомив голова Держтелерадіо Олександр Курдінович.
Як зазначив голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манжосов, досягти таких вагомих результатів вдалося завдяки планові з впровадження цифрового ефірного телемовлення, який Нацрада запропонувала ще в 2011 році. «Над реалізацією цього плану, відповідно до доручення Президента України, працювала ціла низка держорганів різних рівнів. Ці зусилля дозволили країні не лише зберегти телеінформаційний простір, а й значно його розширити. Ми побудували в Україні сучасну ефірну цифрову мережу — одну з найбільших в Європі», — зазначив В. Манжосов.
Що залишилося зробити
Впровадження «цифри» вже дало змогу урівняти в правах на доступ до повноцінного мовлення міське населення і мешканців сіл із віддалених районів. Однак, за даними експертів, ще близько 18 мільйонів глядачів потребують спеціальних приймачів, з них близько 1,5 мільйона — це соціально незахищені громадяни, для яких купівлю приймачів має профінансувати держава. За словами О. Курдіновича, на ці цілі з бюджету необхідно виділити 300 мільйонів гривень до кінця року. Однак наразі для цього не закладено жодної копійки. Тому учасники комітетських слухань, розділивши занепокоєння голови Держкомтелерадіо, вирішили звернутися до парламенту із проханням переглянути головний кошторис країни. Це дозволить не позбавляти українських телеглядачів можливості отримувати різнобічну інформацію, дивитися фільми і передачі в європейській якості безплатно.
«На думку експертів, загальний рівень готовності цифрової мережі ефірного мовлення в Україні вже дозволяє незабаром розпочати поетапне відключення аналогового сигналу», — каже голова Нацради Володимир Манжосов. За його словами, розпочинати цей процес необхідно завчасно, щоб встигнути до фінальної дати відключення аналога — 17 червня 2015 року. Це дозволить Україні виконати свої міжнародні зобов’язання, а десяткам мільйонів телеглядачів — отримати доступ до сучасної та якісної послуги.
Перші підсумки
Це означає, що якщо раніше понад половина глядачів мала змогу «ловити» з ефіру тільки три-чотири «аналогові» канали, то тепер кількість таких каналів зросла до 32: 28 загальнонаціональних та чотирьох регіональних. Нова цифрова мережа дає змогу 95 відсоткам населення отримувати їх безплатно за допомогою приймачів, які дозволяють приймати цифровий сигнал навіть телевізорам старих поколінь.
До уваги глядачів
Ще одним кроком, який уже найближчим часом здійснить компанія «Зеонбуд», стане зменшення плати за доступ до цифрової мережі для всіх телеканалів. За словами Віктора Галича, щоб гарантувати доставку сигналу всіх мовників у найвіддаленіші куточки країни, а також забезпечити адаптацію телеканалів до нових правил гри, до кінця 2014 року на послуги компанії діятиме 75-відсоткова знижка.