«Найкраща квочка — старий холодильник», — ці слова Петра Устимчука (на знімку) із села Борбин Млинівського району я спочатку сприйняв як жарт.

— Дарма насміхаєтеся, — сказав селянин і повів мене у літню кухню, де я побачив інкубатори, зроблені зі старих холодильників. — Розказую, а ви нотуйте, може, ще комусь згодиться, бо у нашому Борбині уже зо три десятки таких апаратів. Більшість із цих інкубаторів — робота моїх рук. А почав займатися ними років з десять тому. Вперше інкубатора, зробленого з холодильника, побачив у Німеччині. З’ясувалося: не така вже й складна справа переробити апарат з холоду на тепло. Спробував цю методу вдома — на вітчизняному апараті. Заклав рівно сто яєць. Вилупилося 95 курчат. Відсоток вилуплень виявився навіть кращим, ніж раніше під квочками. Відповідно з’явився резон у подальшій такій інкубації. А тут ще й односельці, зачувши про мою раціоналізацію, почали нести до мене старі або поламані холодильники: мовляв, перероби на інкубатора.

— Головне в цій справі — встановити необхідну вологість і температуру повітря, — продовжує Петро Устимчук. — Цю функцію має виконувати спеціальний терморегулятор, датчики. Їх треба настроїти так, щоб вологість становила 50—60 відсотків. А температура повітря — 40 градусів. У моїх холодильниках-інкубаторах на стінках — низка лампочок, які сприяють і світлу, і теплу. На лежаку обладную місце для мисочки з водою — для необхідної вологості. А ще невеличкий вентилятор (може бути й від комп’ютера) — для очистки повітря. Дверцята неодмінно повинні мати віконце для спостережень. Ще один нюанс — холодильник-інкубатор налаштовую на роботу не в звичайному, а в лежачому положенні. А далі закладаю на дно яйця. Штук сто п’ятдесят. Важливо, щоб вони були «не мутними» на світлі та свіжими — від одного дня до тижня. От бачите, цілий кошик навідкладав таких. Ще й зверху на листку для дітей у вигляді застереження написав: «Не чіпати. Для інкубації». Коли ж інкубація почнеться, то треба дотримуватися важливої природної вимоги. Як відомо, курка приблизно через три-чотири години перевертає яйця, аби рівномірним було зігрівання. Так і тут — разів зо три на добу треба перевертати яйця. Виводок, як і з-під квочки, з’являється через три тижні. Через віконце видно, як вилуплюються курчата.

Рівненська область.

Фото автора.