Губківську сільську раду, що у Березнівському районі на Рівненщині, позбавили можливості стати фінансово самодостатньою. І це — на совісті новоявлених громадських «активістів», які неправильно інформували населення про те, що нібито державні землі сільськогосподарського призначення поблизу сіл Губків та Мочулянка збираються продати. Насправді на аукціоні мали намір продати тільки право на їх оренду. Адже сьогодні в Україні діє мораторій (заборона) на продаж земель сільськогосподарського призначення. Тобто в нашій країні не допускається продаж таких земель.

З 1 січня 2011 року всі надходження від використання земельних ресурсів поповнюють місцеві бюджети. Однак землями не всіх категорій розпоряджаються ради. Так, землями сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, що перебувають у державній власності, розпоряджаються Держземагентство та його територіальні підрозділи.

Відтак Головне управління Держземагентства у Рівненській області підготувало на аукціон з продажу права оренди 43 земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній власності і розміщені за межами населених пунктів уже згаданої Губківської сільської ради. Наголошую: на аукціоні, призначеному на 25 грудня, продавалися б не земельні ділянки, а право їх оренди.

Існує певна процедура підготовки документів на аукціон: розробка проекту землеустрою, нормативно-грошова оцінка (саме від неї встановлюється відсоток орендної плати). За тією само процедурою нормативно-грошову оцінку має погодити Березнівська районна рада, що вона й зробила на сесії 18 листопада цього року.

Однак деякі громадські «активісти», керуючись емоціями, а не державними інтересами та інтересами територіальних громад, налаштували людей на те, що нібито продається земля, а не право її оренди, що документація нібито не пройшла експертизу, тоді як насправді її було проведено. Невиправданий галас навколо проведення аукціону з продажу права оренди на державну землю сільськогосподарського призначення призвів до того, що 12 грудня Березнівська районна рада скасувала своє попереднє рішення про погодження нормативно-грошової оцінки. Схоже, депутати теж піддалися емоціям. Бо їхнє останнє рішення було не на користь Губківської територіальної громади. І ось чому. Стартова ціна права оренди на державні землі сільськогосподарського призначення — 61,5 тисячі гривень на рік. 

На торгах вона, звичайно, зросла б. Тож уже з 1 січня 2015 року Губківська сільська рада могла отримувати чималі кошти до свого бюджету, а відтак розпоряджатися ними з користю для територіальної громади. Скажімо, кошти могли б піти на благоустрій сіл, а також на допомогу мешканцям, які брали участь в АТО і отримали поранення.

До речі, на сьогодні землі сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній власності і які було виставлено на аукціон з продажу права їх оренди, ніким не обробляються, заростають бур’янами. Оскільки ці поліські землі малопродуктивні, сюди важко залучити інвесторів. Замість того, щоб підтримати намагання Держземагентства знайти ефективного орендаря, громадські «активісти» збурюють громаду. Вкотре спрацьовує не здоровий глузд, а принцип: правий той, хто голосніше кричить.

Тим часом аукціон проводиться саме для того, щоб землі не облогували, а оброблялися. Умова аукціону з продажу права оренди — використання земель за цільовим призначенням, тобто для товарного сільськогосподарського виробництва. З появою інвестора з’являються й переваги для місцевої громади — надходження до місцевого бюджету. Крім орендної плати, це ще й податки від господарської діяльності, створення нових робочих місць, що дуже важливо для сільської місцевості, де високий рівень безробіття. При цьому земля залишається у державній власності й за умови недотримання орендарем умов договору оренди її буде вилучено для суспільних потреб.

Тому в цьому випадку «активісти» спрацювали проти інтересів сільської громади. Адже вона могла б заробляти сама на себе (таке практикується у країнах Євросоюзу, до якого прагне й Україна) і не бути дотаційною, якою вона є нині. Незалежність територіальних громад досить актуальна у наш час, коли і Коаліційною угодою, і Програмою дій уряду передбачено децентралізацію влади та формування самодостатніх сільських громад.

Світлана БОГАТИРЧУК-КРИВКО, начальник Головного управління Держземагентства у Рівненській області, член української делегації в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи.