Голова Верховної Ради України Володимир Рибак в інтерв’ю групі журналістів, акредитованих у парламенті, розповів про особливості роботи нинішнього складу парламенту, проаналізував роботу своїх колег протягом майже півроку і розповів про свою ініціативу — затвердити перспективний план законодавчих робіт і ухвалити пакет соціально-економічних законопроектів на основі передвиборних обіцянок народних депутатів.
Виборці чекають результатів. Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Рибак зазначив, що особливості роботи нинішнього складу парламенту обумовлені обранням депутатського корпусу за змішаною виборчою системою, а також відсутністю парламентського досвіду у двох третин нових депутатів.
За словами Голови Верховної Ради, перша сесія через зриви засідань і блокування парламентської трибуни була нерезультативною, депутати розглянули лише 40 питань. «Система виборів наклала відбиток на парламент. Прийшли нові обранці. Але я як Голова Верховної Ради повинен поважати вибір українців і поважати народних депутатів, які представляють наших виборців», — наголосив керівник парламенту.
Серед питань, що їх розглянуто на нинішній сесії, В. Рибак назвав важливі законопроекти, ініційовані Президентом України, які спрямовані на європейську інтеграцію. До того ж, зазначив він, ці закони підтримали як більшість, так і опозиція.
На другій сесії, за його словами, депутати почали прислуховуватися один до одного, комітети стали майданчиком для дискусій. «У парламенті треба, щоб усі політичні сили чули один одного. У Верховну Раду прийшли політичні сили-антагоністи — крайні праві і крайні ліві», — зазначив він і додав, що це також позначилося на роботі єдиного законодавчого органу.
В. Рибак нагадав, що під час парламентської кризи запропонував усім фракціям Верховної Ради згадати свої передвиборчі обіцянки і трансформувати їх у спільні соціально-економічні законодавчі акти. У цьому контексті він заявив про необхідність постійного спілкування депутатів з виборцями для того, щоб з урахуванням потреб і пропозицій громадян розробити і затвердити перспективний план законодавчої роботи на час роботи парламенту нинішнього скликання. «Не може парламент працювати хаотично, не можуть працювати тільки слідчі комісії», — переконаний він.
«Ось програма Всеукраїнського об’єднання «Свобода»: «Головною метою Всеукраїнського об’єднання «Свобода» є побудова могутньої української держави на засадах соціальної і національної справедливості. Держави, яка посяде гідне місце серед провідних країн світу». Давайте, кажу, берімо вашу програму, подивимося законопроекти і будемо виконувати. Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»: «Маємо план, як зробити життя людини гідним і забезпечити європейський вибір». Давайте! Давайте це робити через закони», — підкреслив Володимир Рибак.
За майже півроку, за його словами, вже намітилися позитивні зрушення: і більшість, і опозиція одностайно голосували з багатьох питань. «Це вже не парламент «кнопкодавів», як справедливо журналісти називали Верховну Раду, депутати припинили голосувати один за одного. І я неодноразово казав: допомогли в цьому журналісти. Вони порушили це питання. Показали, що такий законодавчий орган не потрібен, коли половина депутатського корпусу не ходить на сесійні засідання, а інші голосують, ніби грають на піаніно», — зауважив Голова Верховної Ради.
В. Рибак підкреслив, що потрібен був час, аби депутати усвідомили необхідність конструктивної роботи. Нині, зазначив він, парламентарії «стали прислуховуватися один до одного, чути Голову Верховної Ради», запрацювали комітети, розглянуто 200 питань із 1300, внесених усіма суб’єктами законодавчої ініціативи.
Місцеве самоврядування. Голова Верховної Ради України наголосив, що народні депутати України не мають втручатись у роботу органів місцевого самоврядування, які обираються територіальними громадами і є одним з головних інститутів системи управління, незалежним від центральної влади.
Верховна Рада, підкреслив він, має ухвалювати закони, які створюватимуть умови для виконання місцевою владою своїх функцій. В. Рибак зазначив, що парламентарій не може силою «відчиняти двері, ламати, зрізати, сісти в президію» будь-якого органу місцевого самоврядування, оскільки такі дії є порушенням Конституції, законів та Європейської хартії місцевого самоврядування.
«Я ніколи не підтримаю тих депутатів, які так поводитимуться з органами місцевого самоврядування», — підсумував В. Рибак.
Події 18 травня. Відповідаючи на запитання журналістів щодо подій у Києві 18 травня, Голова Верховної Ради України заявив, що мітинги й акції повинні відбуватися мирно, а їх організатори — нести відповідальність за людей, які беруть у них участь.
«Привели людей на мітинг — зробіть усе, щоб це була мирна акція», — зазначив В. Рибак. «А як вона може бути мирною, якщо на неї принесли ножі, балончики, почали бити журналістів? — запитав він. — Такого немає в жодній державі, щоб так нахабно били жінку-журналіста». На переконання керівника парламенту, такі дії — з якого б боку вони не робилися — підлягають осудженню, і ті, хто вчинив протиправні дії, повинні бути покарані.
Голова Верховної Ради зазначив, що люди мають право обстоювати свої інтереси, виходячи на мітинги та демонстрації. Але завдання організаторів таких акцій та правоохоронних органів — докласти усіх зусиль до того, щоб такі заходи відбувалися мирно: «Нехай лідери, які виступають, подивляться в очі учасникам. І міліції, і організаторам треба зробити, щоб акції проходили мирно і всі поверталися додому. Треба, щоб влада чула людей і робила з цього висновки».
Плани. До завершення роботи другої сесії залишилося три пленарних тижні. З огляду на це Голова Верховної Ради повідомив, що треба розглянути близько 20 соціальних урядових законопроектів стосовно підвищення пенсій, заробітної плати тощо. Загалом, за його словами, народні депутати планують протягом трьох тижнів обговорити 150 законів. А перед тим як розійтися на канікули, парламентарії працюватимуть у комітетах і з виборцями, аби їхні прохання і побажання трансформувати у відповідні законопроекти. «Верховній Раді треба сконцентрувати увагу на прийнятті законів і виконати свою місію вищого законодавчого органу держави. Я вірю, що так і буде», — резюмував Володимир Рибак.
Вл. інф.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ЦИТАТА
Володимир Рибак:
«Кожен депутат має висловлювати свою точку зору. А всі депутати можуть разом обговорювати. У нашій державі все є, а землі такої немає в багатьох країнах. Люди хочуть краще жити. Від того, як ми сьогодні спрацюємо, залежить майбутнє. Я хочу, щоб майбутнє було значно кращим. Я на це націлюю колег. Іншого шляху немає».
Журналісти, акредитовані в парламенті, під час спілкування з Головою Верховної Ради Володимиром Рибаком у студії каналу «Рада». Зліва направо: заступник головного редактора журналу «Віче» Віктор Корніюк, оглядач газети «Час регіонів» Людмила Ковалевська, оглядач Національної радіокомпанії України (програма «Порядок денний») Юрій Табаченко, завідувачка парламентського відділу газети «Голос України» Наталія Яременко, журналіст і ведуча телеканала «Рада» Людмила Горицька.