Серед ночі на території Каховської гідроелектростанції спрацював вибуховий пристрій, закладений або кинутий під «Шкоду Фабіа», закріплену за директором ГЕС Ярославом Кобелею. Неподалік знайшли чеку від гранати — саме її й могли використати для підривання машини. Пошкоджено двигун легковика. Люди та обладнання підприємства не постраждали.

Теракт стався біля гідротехнічного цеху — зони, яку мають суворо охороняти. І якщо днями сюди безперешкодно зуміли пронести гранату, то завтра так само можуть затягти потужну вибухівку в кількості, достатній, щоб підірвати дамбу ГЕС. Мільйони кубометрів дніпровської води з рукотворного моря здатні спричинити цунамі, від якого можуть загинути десятки, якщо не сотні тисяч осіб, і постраждати Нова Каховка, Херсон, Цюрупинськ та Гола Пристань.

— Нас ця ситуація не просто бентежить — вона мізки вивертає. У разі прориву дамби ГЕС під затоплення в Новій Каховці негайно потрапляє вся стара частина міста аж до центрального Дніпровського проспекту. Під воду може піти щонайменше три багатолюдні вулиці! — украй стривожений міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. — Городяни мають право знати про загрозу, і дуже дивно, що про надзвичайну подію на гідроелектростанції першими мене сповістили підлеглі, а не рятувальники чи МВС. Вибух стався вночі, а начальник міського відділу міліції Володимир Калашник знайшов час поділитися інформацією щодо цього небезпечного злочину тільки о дванадцятій дня.

Після вибуху ГЕС перебуває «в облозі». Сюди не впускають журналістів, тутешні управлінці відмовляються спілкуватися з репортерами навіть анонімно. Директор гідроелектростанції Ярослав Кобеля на запитання кореспондента «Голосу України» щодо ефективності охорони стратегічного об’єкта та можливих причин вибуху відповідати категорично відмовився, мовляв, готується до наради в Києві.

Тим часом біля в’їзду на дамбу Каховської ГЕС встановлено шлагбаум з попередженням про заборону фотографування, але просто під ним щодня збирається цікава публіка, яка відкрито навперебій робить знімки чи відео і самої дамби, і розташування постів. На металевій огорожі парочки традиційно розвішують підвісні замки на знак міцного кохання... Ну просто рай для зловмисників, яким потрібна попередня інформація для планування теракту! А стан охорони об’єкта мала б постійно контролювати СБУ, яка періодично проводить тут антитерористичні навчання.

У секторі зв’язків з громадськістю управління МВС Херсонщини повідомили, що за фактом вибуху на території ГЕС розпочато кримінальне провадження за ст. 296 КК — хуліганство. Одна з робочих версій — можливий конфлікт директора з представниками трудового колективу. Про його існування свідчать й анонімні листи зі звинуваченнями на адресу Ярослава Кобелі, які надходили до Кабміну та місцевих органів влади. Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко додав, що міліція взялася за вивчення цих звернень.

Херсонська область.