Голова Верховної Ради України Володимир Рибак дав позитивну оцінку місцевому самоврядуванню Рівненщини під час робочої зустрічі у парламенті з головою Рівненської обласної ради Юрієм Кічатим.
Юрій Кічатий розповів Володимиру Рибаку, що останніми роками територіальні громади охочіше й активніше беруть участь у різноманітних грантових програмах. Зважаючи на велику кількість проектів, що розв’язують ті чи інші проблеми громад, результативність такого механізму співфінансування, обласна рада на сесії 20 червня розгляне можливість збільшити суму на реалізацію обласного конкурсу проектів до 1 мільйона гривень.
— Торік обласна рада прийняла Програму розвитку місцевого самоврядування. Одне з її завдань — за рахунок співфінансування органів місцевого самоврядування області (переможців конкурсів) підтримувати активність громад у залученні додаткових позабюджетних коштів для розв’язання актуальних проблем, — розповів Юрій Кічатий. — Загалом обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад області запроваджено у 2010 році. Водночас дедалі популярнішою стає участь і в інших програмах.
Схвальну оцінку Голова Верховної Ради Володимир Рибак дав цілеспрямованій роботі області у формуванні стратегій розвитку територіальних громад. Він зазначив, що Рівненщина — одна з небагатьох, де ця робота має системний та конструктивний характер і чітко визначає перспективу розвитку від кожної окремої територіальної громади до області в цілому.
Юрій Кічатий розповів, що 30 травня 2012 року було підписано спільне розпорядження голів ОДА та обласної ради «Про впровадження Стратегії сталого розвитку територіальних громад області». Цей документ чітко визначає пріоритетні цілі розвитку територіальних громад та основні заходи щодо їх реалізації. На сьогодні в області завершено процес стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненщини; до 1 січня 2014 року планують закінчити написання стратегій міст обласного значення, районів, а до 1 червня 2014-го — підготовку Стратегії сталого розвитку області.
Рівне.
 
Факт
 
Наприклад, протягом трьох років дії Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у восьми районах Рівненської області впроваджено 49 проектів громад на загальну суму майже 8,5 мільйона гривень, з яких співфінансування Проекту — понад 3,5 мільйона, місцевих бюджетів — 4,1 мільйона, приватного сектору — 27 тисяч, організацій громад — 704,2 тисячі гривень.