Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський провів зустріч з делегацією Бюджетного комітету Палати депутатів парламенту Чеської Республіки на чолі з головою комітету Павелом Суханеком. Під час розмови парламентарії обговорили поточну політичну ситуацію у двох країнах та обмінялися парламентським досвідом, зокрема, в частині виборчого законодавства.

Говорячи про практику перебігу виборчих кампаній в Україні, заступник глави парламенту відмітив значне зростання політичної культури серед виборців. «Аналіз останніх виборчих кампаній дає можливість констатувати, що рівень політичної культури українців зростає», — цитує Р. Кошулинського його прес-служба.

Окремо парламентарії зупинилися на питанні фінансових взаємин центрального і місцевих бюджетів в Україні та Чеської Республіки. Окресливши ситуацію в Україні, Р. Кошулинський констатував, що незважаючи на те, що місцеве самоврядування гарантоване Конституцією, сьогодні є проблеми з його повноцінним розвитком.

Р. Кошулинський пояснив, що передусім це пов’язано з необхідністю надання місцевому самоврядуванню більшої фінансової самостійності. «Архітектура основного фінансового закону України нагадує «перевернутий фінансовий трикутник», в якому органи місцевої влади упосліджені», — сказав він. «Це призводить до того, що місцеві органи влади не можуть самостійно виконувати покладені на них функції», — додав політик. За його словами, проблема в тому, що Державне казначейство може самостійно затримувати проходження коштів і практично не має покарання за затримку чи непроведення трансакцій, внаслідок чого місцеві бюджети залишаються неплатоспроможними. Тому сьогодні, на переконання Р. Кошулинського, варто порушити питання про можливість надання органам місцевої влади альтернативи казначейської форми обслуговування місцевих бюджетів.

Наприкінці зустрічі заступник Голови Верховної Ради подякував П. Суханеку за цікаву розмову та висловив сподівання, що українські та чеські взаємини, які історично завжди були достатньо теплими, й надалі залишатимуться такими ж добрими та щирими.

Руслан Кошулинський, заступник Посла Чеської Республіки в Україні Павел Бучек, голова Бюджетного комітету Палати депутатів парламенту Чеської Республіки Павел Суханек.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.