У Луцьку в замку Любарта в павільйоні, спорудженому над залишками церкви Іоанна Богослова (ХІ—ХІІ століття), відбулася презентація проекту «Волинь туристична». Він цікавий тим, що вперше в історії незалежної України об’єднав туристичні маршрути Волинської, Житомирської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей — території, знані серед істориків, як Велика Волинь.

Участь у презентації взяли голови держадміністрацій Волинської та Рівненської областей Борис Клімчук і Василь Берташ, радник Президента України, керівник благодійного фонду «Схід—Захід: разом» Володимир Зубанов.

— Туристичні подорожі територіями Великої Волині стають дедалі популярнішими, — зазначив Борис Клімчук. — Українці та іноземні гості цікавляться історією, архітектурними та культурними пам’ятками нашого краю, а ми маємо що показати. Проект «Волинь туристична» сприятиме популяризації наших маршрутів, покращенню іміджу всіх його учасників і, звичайно, розвитку туристичного бізнесу. Спільно ми можемо досягти більшого успіху в цій царині, ніж кожна область працювала б окремо, тим паче є значна підтримка держави щодо розвитку галузі.

— Левова частка доходів регіональних європейських бюджетів надходить від туризму, — зауважив голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ. — А наші регіони мають спільну і славну історію, багато цікавих об’єктів минулого. Чому б не працювати разом, популяризуючи наші області, створюючи при цьому робочі місця, поповнюючи казну?

Радник Президента Володимир Зубанов відзначив, що багато волинських міст мають міста-побратими за кордоном, а чому б не знайти їх в Україні.

— Розмовляв із міськими головами на Сході України, багато з них підтримують цю думку, — сказав він.

Володимир Зубанов також презентував дві картини відомого художника Артура Орльонова «Благословення Феодосія Святого (Князя Федора Острозького). Києво-Печерська лавра. 1443 рік» та «Князь Данило Острозький у битві на Cиніх Водах. 1362 рік». Він звернувся до присутнього на презентації митця з пропозицією намалювати величне полотно, яке б відобразило відомий з’їзд монархів у Луцьку 1429 року. Приємно здивував своїми портретами простих волинян-поліщуків художник Дмитро Личак.

Заступник голови Рівненської ОДА Олексій Губанов презентував сайт (www. volyntravel. com. ua). Набравши цю адресу, туристи зможуть знайти вичерпну інформацію про найцікавіші об’єкти, обрати запропонований маршрут або прокласти його самостійно. Було показано також промолики та фото, які демонструють найчарівніші місця історичної Волині.

Волинська область.

Голови держадміністрацій Волинської та Рівненської областей Борис Клімчук і Василь Берташ та радник Президента, керівник благодійного фонду «Схід—Захід: разом» Володимир Зубанов (зліва направо) під час презентації проекту «Волинь туристична».

Картина Артура Орльонова «Благословіння Феодосія Святого (князя Федора Острозького). Києво-Печерська лавра. 1443 рік».

Фото автора.