Верховна Рада України сьомого скликання відрізняється від п’ятого та шостого скликань мажоритарною складовою. Саме народні депутати-мажоритарники несуть найбільшу відповідальність перед виборцями, адже за кожним з них стоїть територіальна громада.
Якщо аналізувати сьогоднішню діяльність народних обранців, починаєш розуміти, що ефективними та дієвими є позафракційні депутати. Що означає статус позафракційника?
По-перше, це незалежність від політичної лінії тієї чи іншої партії.
По-друге, це повна концентрація на розв’язанні нагальних проблем своєї територіальної громади.
І, по-третє, це шанс кардинально змінити життя простих людей в окремо взятому окрузі.
Серед народних депутатів України сьомого скликання своїми діями вирізняється Віталій Чудновський. Нагадаємо читачам, що пана Чудновського було обрано до парламенту по виборчому округу №90 (Біла Церква).
Одразу після закінчення виборів у ЗМІ лунали думки про те, що мажоритарники, потрапивши до парламенту, забудуть своїх виборців і працюватимуть виключно у власних егоїстичних інтересах.
Такі стереотипи повністю руйнує діяльність Віталія Чудновського у Верховній Раді в інтересах територіальної громади міста Біла Церква.
Зазначимо, що лишень за останні півроку йому вдалося більше, аніж попереднім депутатам за всі роки незалежності України.
Найкраще людину характеризують його справи. І тут Віталію Чудновському є чим пишатися.
З останніх справ народного депутата від Білої Церкви можна назвати вирішення питання із заробітною платою місцевого тролейбусного управління.
Тролейбусники Білої Церкви місяцями не отримували зарплатню. Доведені до відчаю люди зважилися на страйк, який паралізував рух громадського транспорту в місті. Коли ж співробітники тролейбусного депо звернулися до свого депутата, він пообіцяв допомогти. За тиждень питання було вирішено, кошти — виплачено, рух транспорту в Білій Церкві — відновлено.
Серед інших справ Віталія Чудновського назвемо постійне опікування білоцерківськими середніми навчальними закладами. Так, на сьогодні народний депутат надав допомогу понад 20 школам міста.
18 травня у Білій Церкві відбувся День кадета — свято, яке стало доброю традицією міста та гімназії №2. На цей захід завітав і народний депутат Віталій Чудновський, котрий від усього серця привітав юних кадетів, офіцерів, вчителів та батьків учнів.
Опісля Дня кадета в дендропарку «Олександрія» — перлині та гордості Білої Церкви, відбулося відкриття нового пам’ятника «Діана з косулею». Річ у тім, що цей чи не найголовніший символ парку було знищено вандалами ще у 2007 році. Відтоді ніхто не переймався його відновленням. Під час виборчої кампанії люди звернулися до Віталія Чудновського з проханням допомогти. І депутат допоміг. Зробив це тихо, без пафосу та жодного піару.
Як зазначають місцеві журналісти, з Віталієм Чудновським завжди приємно спілкуватися, бо він є відкритим для ЗМІ та громадськості. Ось і 18 травня після закінчення офіційної церемонії відкриття пам’ятника у дендропарку «Олександрія» Віталій Олегович знайшов час, щоб відповісти на запитання преси.
Здебільшого вони стосувалися Дня кадета та нового пам’ятника. Наведемо лише деякі з них:
— Сьогодні ні для кого у Білій Церкві не секрет, що ви активно і плідно допомагаєте гімназії №2. Як ви можете охарактеризувати ваші взаємовідносини з колективом цього навчального закладу?
— Підтримка та допомога середнім навчальним закладам — одна з першочергових прерогатив моєї виборчої програми. Зазначу, що тісні та ефективні взаємовідносини склалися не лише з гімназією №2. До нас надходили звернення й з інших шкіл Білої Церкви. І по мірі наявних можливостей, ми надали допомогу усім, хто її потребував.
Що стосується гімназії №2, тут ви маєте рацію — у нас теплі відносини з колективом та дирекцією цього навчального закладу. Я дуже високої думки про директора гімназії — Плешакова Анатолія Васильовича. Це людина, яка справді на своєму місці і вміє бути ефективним організатором та справедливим керівником.
— Як ви можете оцінити ідею дирекції з організації кадетських класів у гімназії?
— Я виріс у сім’ї військовослужбовця. Сам пройшов армію. На моє глибоке переконання, те, що у гімназії розпочали Плешаков Анатолій Васильович та Забарський Валерій Шулімович — справа благородна і потрібна не тільки Білій Церкві, а й загалом усій нашій державі.
Кадети завжди були еталоном честі, патріотизму, безкорисливості та щирої віри у право своєї батьківщини на краще життя. Я вважаю, що ініціатива організації кадетських класів — це той взірець, якому мають слідувати й інші школи. В наш час дуже важливо з дитинства виховувати справжнє почуття патріотизму. І тут важко недооцінювати ту роль, що відіграють у цьому процесі кадетські класи.
— Як ви долучилися до відновлення пам’ятника «Діана з косулею», що у дендропарку «Олександрія»?
— У вересні минулого року до нас надійшло звернення з проханням допомогти у відновленні цього пам’ятника. Минули вибори, збіг час, але ми не забули про це звернення і виконали обіцяне.
— Як ви можете оцінити свою участь у розвитку дендропарку «Олександрія»?
— Пам’ятник було знищено ще у 2007 році. Те, що ми посприяли виготовленню та встановленню нового пам’ятника, я не вважаю якимось грандіозним проектом. Це звичайна маленька справа. Проте саме з малих справ твориться велике діло. І що швидше це зрозуміють наші політики, керівництво та громадські діячі, то краще житимуть прості громадяни.
— Що ви можете сказати щодо ваших планів на майбутнє?
— Передусім я хочу, щоб ви розуміли, що я несу відповідальність перед територіальною громадою міста Біла Церква. Своїм безпосереднім обов’язком я вважаю захист інтересів Білої Церкви на законодавчому рівні.
На сьогодні мною вже розроблено та подано на розгляд профільних комітетів низку законопроектів. Основним серед таких є проект закону України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку в місті Біла Церква Київської області».
Також ви повинні розуміти, що у Білій Церкві гостро стоїть питання соціального захисту ліквідаторів та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Тому на комітеті розглядається ціла низка законопроектів, що передбачають перегляд чинного законодавства в контексті захисту прав чорнобильців. Процес цей — складний та тривалий. Але я вірю, що усі законопроекти будуть прийняті, а люди отримають те, що їм належить по праву.
Українська сучасність диктує кожному з нас свої жорсткі умови. Протистояти ми їм можемо виключно добрими справами, а не пустими балачками. І тут не важливо — великі чи малі ті справи. Головне — їхня спрямованість на конкретний результат, з якого й починається справжній розвиток.
 
В. Чудновський серед юних гімназистів.
 
В. Чудновський відкриває відновлений пам’ятник «Діана з косулею».
Фото Володимира МЕТАЛЕНКА.