Лідер Радикальної партії, позафракційний народний депутат Олег Ляшко (на знімку) зареєстрував у парламенті законопроект про припинення фінансування державних дач, який сьогодні був розглянутий Комітетом Верховної Ради з питань бюджету. Комітет відхилив вказаний вище проект закону. Проголосувало «за» сім членів з 37.
«Державні дачі для сучасних високопосадовців з усім «наколядованим» за роки роботи — це просто моральне убожество. Багато говориться про те, що пора припинити надання чиновникам нічим необґрунтованих пільг. А на практиці ми маємо державні дачі як заповідники «еліти», на фінансування яких в бюджеті 2013 року передбачено 56 мільйонів гривень», — пояснив політик.
Також народний депутат заявив, що Радикальна партія виступає за ліквідацію державних дач як символу соціальної несправедливості і спрямування коштів, передбачених на їх утримання, на лікування важкохворих дітей.
«Контрольована Партією регіонів більшість членів бюджетного комітету Верховної Ради відхилили мій законопроект: вони вважають, що порятунок життя і здоров’я нещасних діточок є менш важливими, ніж дармові дачі для і так далеко не бідних людей», — заявив політик.
Також Ляшко подякував тим депутатам, які, незважаючи на політичні протиріччя, підтримали його законопроект: Олександру Фищуку, Андрію Іллєнку, Павлу Різаненку, Оксані Калетник, Юрію Михальчишину, Ларисі Байдюк, Олегу Медуниці.
«Під час розгляду питання мене шокувала поведінка деяких народних депутатів, якщо їх, звісно, можна назвати «народними». Член комітету, регіонал Артур Мартовицький сказав таке, цитую: «Мне не понятен этот законопроект». А секретар комітету Володимир Шкварилюк (від «Батьківщини»!) заявив, що мій законопроект розбалансовує бюджет. Я і не заперечую: настрій державних утриманців я справді розбалансовую!», — вважає народний депутат.
Міністерство фінансів теж не підтримало ініціативу Олега Ляшка, зауваживши, що згідно із оперативними даними Державної казначейської служби за січень-квітень поточного року за зазначеною бюджетною програмою видатки загального фонду вже проведено в обсязі 26,6 млн. гривень (95% плану за відповідний період та 29,7% до бюджетних призначень на рік). Тобто значна частина запланованих коштів вже використана за їх цільовим призначенням.
«Отака у нас «справедлива» країна: виплати зарплат бюджетникам затримують місяцями, лікарні і школи масово закривають під приводом нестачі бюджетних коштів, а фінансування державних дач — із перевиконанням плану. Бог все бачить — і рано чи пізно за цей гріх їм доведеться розплачуватися», — заявив Олег Ляшко.