Національний університет «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» — самоврядний (автономний) державний вищий юридичний навчальний заклад упродовж багатьох років міцно утримує лідерські позиції у сфері юридичної освіти України, забезпечує функціонування та інноваційний розвиток освіти, підвищення її якості й доступності, інтеграції у європейський освітній простір зі збереженням національних досягнень і традицій.

За результатами міжнародних та всеукраїнських рейтингів вищих закладів освіти України, що готують фахівців за напрямом «правознавство», університет упродовж багатьох років визнається кращим юридичним вузом України. Рейтинг вітчизняних університетів «Топ-200 Україна», складений кафедрою ЮНЕСКО в Україні та Міжнародною експертною групою (ІREG), Всеукраїнський рейтинг вузів «Компас» та інші — виразне підтвердження першості вузу. До речі, уже у 2013 р. за рейтингом журналу «Деньги», місця в якому визначаються готовністю роботодавців брати на роботу випускників того чи іншого навчального закладу після його закінчення, університет посів перше місце серед юридичних вузів країни.

Наш кореспондент зустрівся з ректором НУ «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», академіком Національної академії наук України та Національної академії правових наук України, доктором юридичних наук, професором, Героєм України Василем Яковичем ТАЦІЄМ і попросив відповісти на запитання редакції газети «Голос України».

— Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» — один із найпрестижніших вузів країни. Які, на вашу думку, переваги вашого вузу перед іншими?

— Складно однозначно говорити про якісь наші переваги перед колегами у сфері освіти, проте не можна не відзначити таке. По-перше, університет має понад двохсотрічну історію. За цей період у ньому склалися потужні наукові та педагогічні школи, сформувалися певні традиції. По-друге, сучасний стан матеріально-технічного, інформаційного, кадрового та інших видів забезпечення навчального процесу дає можливості готувати фахівців високої кваліфікації, які навіть за нинішньої конкуренції на ринку праці серед юристів зазвичай не залишаються безробітними. По-третє, слід зазначити, що в університеті закладені традиції співпраці з багатьма зарубіжними навчальними закладами та міжнародними організаціями, підтримуються інновації в науці та освіті, заохочуються наукові дослідження студентів. Нарешті, університет по праву пишається умовами, в яких живуть і навчаються наші студенти. До їх послуг — обладнані за новітніми стандартами навчальні корпуси, багата бібліотека, комфортабельні гуртожитки, спортивні комплекси, санаторій-профілакторій «Юрист», Палац студентів і багато іншого.

Гадаю, саме це робить наш вуз привабливим в очах абітурієнтів.

— Яким є ваш студент?

— «Наш» студент — це передусім людина з високими моральними і діловими якостями, ерудована, здатна самоудосконалюватися, така, що має широкий світогляд. І, що найголовніше, готова самовіддано служити суспільству, захищати права людей і стояти на варті інтересів держави. Всі ці якості передбачає професія юриста, незалежно від конкретного місця, де йому доведеться працювати. Тому в навчальному процесі ми звертаємо увагу не тільки на високий рівень знань, а й на формування моральних якостей особи.

Невід’ємною складовою частиною загальної та професійної культури студента нашого університету є фізичне виховання і спорт. В університеті працюють п’ять спортивних клубів та постійно діють 18 спортивних секцій на базі двох сучасних навчально-спортивних комплексів. Цьогоріч введено в експлуатацію новий навчально-спортивний комплекс по вул. Пушкінській, 77 площею понад 2500 кв. м. Він має 9 спортивних залів різного призначення: ігровий, для боксу та кікбоксингу, тренажерні, для занять спортивними єдиноборствами, аеробікою і фітнесом, настільним тенісом, оздоровчою гімнастикою тощо. Спортивні зали повністю оснащені найсучаснішим спортивним інвентарем та обладнанням.

Нині серед студентів та аспірантів вузу чотири заслужених майстри спорту, сім майстрів спорту міжнародного класу, 11 міжнародних гросмейстерів, 29 майстрів спорту. Університет має значні досягнення в розвитку студентського спорту. Спортсмени університету неодноразово брали участь у змаганнях різного рівня: чемпіонатах України і Кубках України, всесвітніх студентських універсіадах, чемпіонатах світу та Європи.

Серед студентів університету — учасники та призери Олімпійських ігор в Атланті (1996 р.), Сіднеї (2000 р.), Афінах (2004 р.), Пекіні (2008 р.). У 2012 році на Олімпіаді в Лондоні Олександр Гвоздік виборов ІІІ місце у змаганнях з боксу. 2004-го Павло Ельянов та Олександр Моїсеєнко у складі збірної України стали переможцями Всесвітньої шахової олімпіади у Майорці (Іспанія), а у 2010 році — у Ханти-Мансійську (Росія). 2012 року студентка нашого університету Анна Ушеніна стала чемпіонкою світу з шахів, першою жінкою-чемпіонкою з часів проголошення незалежності України. А у 2013-му член шахового клубу «Юридична академія» Олександр Моїсеєнко став чемпіоном Європи з шахів.

В університеті створено всі умови для творчого розвитку студентів. Цьому сприяло відкриття у 2004 році Палацу студентів університету, на базі якого було створено професійний Театр-студію широкого жанрового спрямування. До його складу входять понад 20 творчих колективів, серед яких народна чоловіча хорова капела, духовий оркестр, ансамбль скрипалів, жіночий хор, жіночий вокальний ансамбль, ансамбль бального танцю, театр сучасного та естрадного танцю, ансамбль гітаристів, театр української пісні та ін. Близько 1500 студентів університету задіяні в роботі творчих колективів. Це дає їм змогу підвищувати культурно-естетичний та особистісний рівень, організовувати своє дозвілля. На початку кожного навчального року творчі колективи поповнюються значною кількістю талановитих першокурсників.

— Юридична академія завжди йшла в ногу з часом, відкриваючи нові спеціальності з урахуванням сучасних видів юридичної практики. Які нові спеціальності з’явилися в університеті останнім часом?

— Ми завжди були на передньому краї юридичної освіти. І коли Україна стала незалежною та взяла курс на розбудову правової держави, ми розуміли, що потреба в юристах зростатиме і в кількісному, і в якісному відношенні. Актуальними стали завдання вдосконалення навчального процесу, прив’язки його до практики, що передбачало більш глибоку спеціалізацію. На сьогодні в університеті сім інститутів, які готують спеціалістів за різними напрямами: Інститут підготовки кадрів для органів прокуратури України, Інститут підготовки слідчих кадрів для Міністерства внутрішніх справ України, Інститут підготовки кадрів для органів юстиції, Інститут підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки України, Інститут підвищення кваліфікації юридичних кадрів, Полтавський та Кримський юридичні інститути. Окрім того, ми навчаємо студентів на факультетах: господарсько-правовому, військово-юридичному, підготовки юристів для Міністерства закордонних справ, підготовки професійних суддів, підготовки кадрів для Державної пенітенціарної служби України, підготовки кадрів для системи пенсійного фонду. Без відриву від виробництва спеціалістів готують вечірній та два заочних факультети.

Кожен наш інститут чи факультет має свою специфіку. Ми співпрацюємо з профільними відомствами, які, по суті, є замовниками спеціалістів. Вони впливають на відбір студентів, на зміст освіти, на організацію практики. Головне, що нам вдалося створити ефективну систему цільової підготовки спеціалістів.

У процесі формування нових спеціальностей головне для нас -не втратити профільну орієнтацію нашого вузу. Торік ми відкрили три нові спеціальності. Готуємо бакалаврів за спеціальністю «Міжнародне право» та магістрів за спеціальностями «Судова експертиза» та «Інтелектуальна власність».

— Вуз досить часто обирають, виходячи з перспектив для його студентів. На що об’єктивно може розраховувати випускник вашого вузу?

— Щороку університет випускає декілька тисяч фахівців, понад 40% яких мають диплом з відзнакою. Разом з тим, рівень освіти, яку здобувають студенти в нашому вузі, вимірюється не кількістю «червоних» дипломів серед випускників і не відмінними оцінками в залікових книжках студентів. У сучасних умовах, коли на одну вакансію юриста в Україні претендують понад шість дипломованих фахівців, основним критерієм підготовки є можливість випускників знайти роботу за фахом, отримувати гідну заробітну плату, мати перспективу кар’єрного зростання.

Ми не готуємо безробітних юристів. 100% наших студентів, які навчаються за рахунок державного бюджету, і значна частина студентів-контрактників отримують призначення на роботу в органи прокуратури, юстиції, Державної виконавчої служби, судову адміністрацію, МВС, СБУ, Державну прикордонну службу тощо. У 2012-2013 н. р. були підписані тристоронні договори між ВГО «Асоціація випускників», Національним університетом «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» та роботодавцями: ВАТ «Турбоатом», ПАТ «Мегабанк», Харківське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, юридична фірма «Глобус» та ін. по відбору кращих студентів контрактної форми навчання для проходження ними стажування та подальшого працевлаштування. І це дуже добрий показник, який підтверджує тезу про те, що у суспільстві, державі є попит на спеціалістів, які здобули якісну освіту.

— Що ви можете розповісти про міжнародні партнерські зв’язки університету? Розкажіть, будь ласка, про програми міжнародного співробітництва.

— Передусім хочу зазначити, що постійно зміцнюються творчі зв’язки університету з усіма юридичними вузами України та провідними центрами юридичної науки.

Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» активно розвиває міжнародні відносини в рамках двосторонніх угод та довгострокових міжнародних проектів. Постійно зміцнюються творчі зв’язки з усіма юридичними вузами України і провідними центрами юридичної науки. Налагоджено співпрацю й укладено договори з навчальними закладами Великої Британії, В’єтнаму, Іспанії, Німеччини, Польщі, Росії, Сполучених Штатів Америки, Узбекистану, Франції, Швеції та інших країн. Університет є учасником спільних європейських проектів у рамках програми Темпус-Тасіс та багатьох інших міжнародних проектів.

У 2009 році між Національним університетом «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» та Хартфордширським університетом (Велика Британія) був укладений договір про співробітництво, відповідно до якого студенти, навчаючись у Харкові, отримують ступінь магістра права (LLM) чи магістра гуманітарних наук (MA) університету Хартфордшира. Юридична академія є першим та єдиним українським вищим навчальним закладом, де студенти можуть отримати ступінь магістра права і магістра з гуманітарних наук провідного британського університету. Диплом магістра став для багатьох випускників цих магістерських програм базою для кар’єрного зростання. Дехто з них зміг продовжити навчання в докторантурі провідних вузів Європи, а також влаштуватися на роботу в кращі юридичні фірми Великобританії.

— Василю Яковичу, ваш вуз має прекрасну матеріально-технічну базу, яка є предметом гордості не тільки університету, а й Харкова.

— Ми з колективом університету свого часу прийняли рішення вкладати інвестиції в розвиток вузу. За роки незалежності наша матеріальна база збільшилася майже вп’ятеро. Вона складається з окремо розташованих навчальних корпусів, гуртожитків, спортивних та лікувально-оздоровчого комплексів, численних адміністративно-господарських будівель, розташованих у містах Харкові, Сімферополі та Полтаві.

Сьогодні на балансі університету 18 навчальних корпусів, 16 студентських гуртожитків, адміністративно-господарські приміщення.

Університет має досить розвинену соціальну інфраструктуру студентського житла. В кожному гуртожитку є комп’ютерні класи, з’єднані з сервером бібліотеки університету та Центром інформаційних технологій, спортивні та тренажерні зали. Створено чудові умови для навчання, відпочинку і дозвілля студентів. У 2011 році введено в експлуатацію студентський готель, побудований у рамках Державної програми з підготовки та проведення в Україні Євро-2012. У готелі створено всі умови, щоб студенти могли комфортно жити та навчатися. Тут є пральня, спортивні зали, салон краси та ін. У вересні 2012 року відкрито новий навчальний корпус та гуртожиток Полтавського юридичного інституту Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого».

Для медичного обслуговування студентів і викладачів створена медично-оздоровча служба, до складу якої входить санаторій-профілакторій «Березовий гай» (Харківська область), корпус на базі відпочинку «Примор’є» (селище Коктебель, Крим), Центр первинної медико-санітарної допомоги та профілакторій «Юрист» (розташований у стінах університету), який включає два стоматологічних, терапевтичний, фізіотерапевтичний, масажний кабінети, гідромасажні ванни, кабінет УЗД та ін.

У липні 2012 року ми розпочали будівництво нової бібліотеки університету. Це десятиповерховий сучасний ресурс-центр, який об’єднає в собі бібліотеку, навчальні приміщення, телецентр і багато іншого. Бібліотека розрахована на зберігання більше чотирьох мільйонів книг. Студенти, викладачі, науковці отримають можливість роботи з інформацією на будь-яких носіях. Загальна площа будівлі становитиме 16 000 кв. м.

Харків.

В урочистому відкритті Полтавського юридичного інституту бере участь Прем’єр-міністр України М. Азаров.

Центральний корпус університету — найкрасивіша будівля Харкова.

Державний розподіл завжди проходить урочисто й за участю керівників правоохоронних органів.

Студентський готель побудований за стандартами чотиризіркового готелю.

Ректор В. Я. Тацій вручає чемпіонці світу з шахів Анні Ушеніній цінний подарунок.

Фото надано прес-службою університету.