Дедалі більшого поширення в Україні набуває приватна медицина, та, за твердженнями чиновників Міністерства охорони здоров’я, лікування в таких закладах не завжди здійснюється на належному рівні.
Нині кожна клініка, в тому числі й приватна, повинна проходити акредитацію — на місце виїздить спеціальна комісія, яка досліджує умови надання медичних послуг та дає свою оцінку. За результатами такої перевірки закладу присвоюють певний рівень акредитації: вищий, перший чи другий.
Та проблема полягає в тому, що багато «приватників» здійснюють медичну практику, ігноруючи вимоги щодо проведення акредитації. Так, за даними МОЗ, в Україні налічується близько 8 тисяч клінік, які отримали лікарську ліцензію, з них акредитовано лише 14%. І це при тому, що процедура акредитації прямо передбачена законодавством, цей обов’язок закріплений постановою уряду та двома наказами МОЗ.
У тому, що чиновники від медицини не надто володіють ситуацією, змогла переконатись і редакція газети «Голос України», яка протягом двох місяців намагалася отримати від МОЗ перелік «легальних» клінік міста Києва. У результаті тривалого листування, зрештою вдалося добитися від міністерства переліку клінік, перевірених на профпридатність. Таких виявилося аж 175, включно з державними та комунальними закладами охорони здоров’я, а також дрібними стоматологічними кабінетами та салонами, що надають косметично-лікувальні послуги. І це в столиці, де реклама стоматологів та лікарів красується мало не в кожному кварталі.
Нині керівництво МОЗ, розуміючи, що не справляється самотужки з обов’язком акредитації медзакладів, має намір делегувати це право приватним структурам. Міністерство планує розробити конкурсні умови, на підставі яких відібрати певну кількість компаній, що здобудуть право проводити акредитацію клінік замість державного органу.
Чи покращить це рівень медичних послуг в Україні, покаже час. Наразі це схоже на удосконалений корупційний механізм, коли кошти за проходження акредитації надходитимуть до приватної компанії, що розплачуватиметься з чиновниками за право належати до числа «обраних».