Про це повідомляє прокуратура Оболонського району міста Києва. Як встановило слідство, упродовж грудня минулого року кілька жінок, які залишали свої автомобілі на майданчику поблизу торгового центру на вул. Луговій, стали жертвами нападів.

За словами постраждалих, під час паркування до них зненацька підбігали грабіжники, один із яких відкривав дверцята автомобіля та виривав сумку з речами. Сума збитків, завданих жінкам, становить близько 53 тис. грн.

«Злочинці діяли під прикриттям співробітника полку міліції особливого призначення «Беркут». Так, володіючи інформацією про те, які саме слідчі та розшукові дії проводитимуть правоохоронці, вартовий порядку своїми вказівками допомагав злочинцям уникнути відповідальності», — йдеться у повідомленні прокуратури.

Крім того, перебуваючи поблизу місця скоєння злочину, сержант міліції сам розпитував свідків та очевидців події, використовуючи при цьому службове посвідчення. В подальшому зібрану інформацію він переказував злочинцям.

За результатами оперативно-розшукових дій двох учасників розбійних нападів, в тому числі правоохоронця, затримано, ще одного — розшукують. Зловмисникам інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 186 КК України («грабіж»).

На жаль, такі випадки в країні не поодинокі. Так, днями за перевищення влади у Харкові затримали 4 працівників міського управління міліції. У прокуратуру на незаконні дії вартових порядку поскаржився 35-річний харків’янин, який повідомив, що в кафе, де він відпочивав з родиною, увірвалися оперативники, незаконно наділи на нього наручники та доставили до міського управління міліції, де утримували тривалий час.

Правоохоронці вимагали передачу іномарки підставній особі за непритягнення її власника до кримінальної відповідальності нібито за незаконний обіг наркотиків. Чоловік вимушений був надати розписку про продаж іномарки та отримання п’яти тисяч доларів. У подальшому стосовно нього склали протокол про адміністративне правопорушення і намагались нотаріально переоформити автомобіль.

«На робочих місцях затримано чотирьох капітанів — працівників Харківського міського управління міліції. З початку місяця проводились негласні слідчі дії стосовно нечистих на руку міліціонерів. Восени минулого року нам важче було б збирати докази. Новий Кримінальний процесуальний кодекс дозволив ретельно задокументувати незаконність дій оперативників», — зазначив прокурор міста Харкова Євген Попович.

Нині правоохоронці перебувають в ізоляторі тимчасового утримання. Відомості про подію внесено до ЄРДР за попередньою кваліфікацією ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень, що супроводжувалося насильством).

Вл. інф.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО