Останнім може виявитися міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», який уп’ятнадцяте проходить у Херсоні — з 24 травня по 2 червня. Взяти участь у святі приїхали творчі колективи 30 театрів із Франції, Португалії, Італії, Угорщини, Польщі, Білорусі й Росії. Однак голова оргкомітету «Мельпомени Таврії» генеральний директор Херсонського облмуздрамтеатру Олександр Книга напередодні зізнався журналістам, що в наступному році фестиваль може не відбутися. Причина банальна — спонсорських коштів не вистачає, і з кожним роком вишукувати їх стає дедалі складніше.
«Мельпомена Таврії» обійдеться в 800 тисяч гривень, із яких зібрано близько 600 тисяч. Я дуже вдячний журналістам: дізнавшись із ЗМІ, що улюблений фестиваль зазнає фінансових труднощів, до мене звернулося чимало місцевих підприємців, котрі перерахували по 5—10 тисяч. Причому вони навіть не вимагали ніякої реклами свого бізнесу», — розповів Олександр Книга.
У фінансуванні міжнародного театрального фестивалю беруть участь також Мінкультури, Херсонські обласна і міська рада. Їхні внески в «скарбничку» акції становлять від 50 до 115 тисяч гривень. Але бюджетні гроші зазвичай надходять «за фактом» проведення фестивалю, а постачальники, як правило, прагнуть одержати від оргкомітету за свої товари й послуги передоплату.