Канадська компанія «EastCoal Іnc» прийняла рішення відмовитися від оренди першотравневої шахти «Інтер-Інвест вугілля». Інвестор визнав, що не готовий виконати вимоги трудового колективу — погасити заборгованість із зарплати за лютий-квітень, підвищити тарифні ставки і посадові оклади, а також прояснити подальшу долю підприємства.

Уже півтора місяця тут не добувають вугілля: стара лава вироблена, а для повного обладнання нової, вже підготовленої, не вистачає коштів. Тривають роботи тільки з підтримання гірничих виробок у безаварійному стані.

«Останню заробітну плату було виплачено за лютий 2013 року, та й то на 75%, — повідомив голова первинної профспілкової організації ТОВ «Інтер-Інвест вугілля» Віктор Мойсеєнко. — Коштів на виплату зарплат більше не надходило, а це близько 9,5 млн. гривень без нарахувань. 845 осіб трудового колективу вже 2,5 місяця перебувають без засобів до існування...».

Як стверджують профспілки, орендар повністю припинив фінансування і на шахті не з’являється. Гірники вирішили через міськраду закликати його до переговорів. За словами Віктора Мойсеєнка, офіційним представником «EastCoal Іnc» в Україні є відомий луганський бізнесмен Ігор Ліскі. Він зустрівся з трудовим колективом.

У відеорежимі представник «EastCoal Іnc» повідомив, що з огляду на негативні тенденції на світовому та українському ринку вугілля в компанії немає можливості спрямовувати кошти на розвиток виробництва і виконання соціально-економічних зобов’язань. Тому керівництво ухвалило рішення відмовитися від оренди українського активу. Ігор Ліскі запевнив, що трудовий колектив не кинуть напризволяще. Сьогодні тривають переговори з новим інвестором. Шахтарям погасять 25% заборгованості із зарплати за лютий, що залишилася невиплаченою, а нову лаву буде запущено в роботу. Після цього на підприємстві складуть графік погашення старих боргів, які виплачуватимуть у міру надходження коштів за відвантажену вугільну продукцію, і не допустять появи нових.

Однак шахтарі не вірять обіцянкам і вимагають повернути підприємство в держвласність. Позачергова сесія Первомайської міської ради розглянула таку можливість. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України вивчатиме проблему і прийматиме рішення.

Луганськ.