Укрзалізниця і «Луганськтепловоз» підписали протокол, згідно з яким між ними надалі буде укладено договір на постачання 300 вантажних магістральних електровозів постійного та змінного струму. Вартість передбачуваного замовлення становить близько 12 млрд. грн. Контракт буде реалізовано з використанням лізингових схем. Тендер на надання лізингу вже оголошено.
Проект планується реалізувати в 2013—2016 роках, а вже 2015-го завод вийде на виробничу потужність 100 електровозів (200 секцій) на рік. До цього часу українські підприємства-постачальники комплектуючих вузлів і агрегатів для виробництва електровозів мають значно наростити свої обсяги виробництва. Що ж стосується «Луганськтепловоза», то для виконання замовлення він має намір провести технічне переозброєння. Зокрема, запланована купівля сучасного механообробного й заготовчого обладнання.
Відновлення застарілого тягового рухомого складу залишається одним із найголовніших завдань для українських залізниць, зазначив міністр інфраструктури України Володимир Козак. За його словами, реалізація проекту дасть змогу створити близько п’яти тисяч нових робочих місць, збільшити надходження до бюджетів різних рівнів. Крім того, реалізація проекту виробництва електровозів на Луганському заводі дасть можливість підвищити обсяги виробництва близько 20 підприємств України, причому у два-чотири рази.
Луганськ.
Фото прес-служби «Луганськтепловоза».