Спілці архітекторів України новий голова Львівської ОДА Віктор Шемчук порадив визначитись: або ви приступаєте до ремонту Свірзького замку, або Перемишлянська районна рада поставить питання про повернення пам’ятки національного значення у власність територіальної громади.
Десятиліттями унікальний замок ХV століття у селі Свірж Перемишлянського району, збудований у стилі ренесансу, перебуває у занедбаному стані. 
Це дивовижне творіння людських рук і природи, розміщене на стрімкому обриві півострова поряд зі ставками на фоні мальовничого ландшафту, часто викликало інтерес вітчизняних кінематографістів. 
Тут знімали цілу низку фільмів, серед яких «Три мушкетери», «Китайська шкатулка». Сюди часто приїжджають туристи й гості Львівщини, але особливою популярністю Свірж користується серед митців і велотуристів. Віктор Шемчук став третім за останні чотири роки головою ОДА, який відвідав Свірзький замок і взявся за вирішення двадцятилітньої проблеми. 
З 1997 року Свірзький замок перебуває в безплатному користуванні Спілки архітекторів України, а за радянських часів — Спілки архітекторів СРСР. Спочатку плани були наполеонівські — реставрувати корпуси замку площею 3500 квадратних метрів під готельні номери, конференц-зал та їдальню. Перед розпадом СРСР виконали деякі роботи. Досі збереглися унікальні дерев’яні стелі та паркетні щити на підлозі.
Нині вся робота Спілки архітекторів України, як розповіли представники районної влади, зводиться до утримання одного працівника замку — заступника директора будинку творчості «Свірж» Володимира Мандзяка. 28 років він виступає у ролі охоронця, будівельника і реставратора. І саме завдяки йому не розтягнули те, що вдалося зберегти.
З 1963 року замковий ансамбль оборонних і житлових споруд визнано пам’яткою архітектури та містобудування національного значення. З метою її збереження планували створити міжнародний центр архітектури у Свірзькому замку.
«Спілка архітекторів України десятиліттями нічого не робила у замку, який має хороші перспективи для розвитку, — прокоментував ситуацію «Голосу України» голова Львівської ОДА Віктор Шемчук. — Районній раді варто розглянути це питання на сесії. Якщо вони готові знайти інвестора чи концесіонера, то хай ставлять питання про повернення замку у власність територіальної громади».
Але якщо Спілка архітекторів України зможе відремонтувати приміщення і для цього залучить кошти, місцева влада готова підтримати такі кроки. 
Свірзький замок входить у «Золоту Підкову Львівщини», має хорошу історію і прекрасну перспективу — це може бути дуже популярний об’єкт сучасного туризму.
Фото Сергія Черешньовського (прес-служба ОДА).
Голова Львівської ОДА Віктор Шемчук (у центрі) з керівниками Перемишлянського району вирішують, як бути з Свірзьким замком.