Футбол. Кубок країни. Фінал. 22 травня.

«Шахтар» (Донецьк) — «Чорноморець» (Одеса). 3:0. Голи: Фернандіньо, 40, Тейшейра, 53, Тайсон, 73.
«Шахтар»: Каніболоцький, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Гюбшман (Степаненко, 78), Фернандіньо (Коста, 68), Тейшейра, Мхітарян, Тайсон, Адріано (Едуардо, 78). Тренер — Мірча Луческу.
«Чорноморець»: Безотосний, Зубейко, Фонтанелло, Бергер, Вангелі, К. Ковальчук, Старгородський (Діденко, 46), Лео Матос (Слінкін, 84), Бакай, Джедже (Рієра, 67), Бурдужан. Тренер — Роман Григорчук.
Рефері — Євген Арановський (Київ).
Харків. Стадіон «Металіст». 40 003 глядачі. 26 градусів.
Спершу наведемо кілька цікавих цифр і фактів. Перемігши у фіналі Кубка України-2012/2013, «Шахтар» став дев’ятиразовим володарем почесного призу. Отже, «гірники» повторили національний рекорд, установлений «Динамо» 2007 року.
Фінальна кубкова перемога над одеситами стала 600-ю для «Шахтаря» в українській футбольный історії. Із них у чемпіонатах України — 443, національному Кубку — 87, Суперкубку України — 2, в єврокубках — 68.
Фактично гра була до першого забитого м’яча у ворота одеситів. Але й перед цим перевага донеччан була очевидною. Вони з перших хвилин зустрічі потужно тиснули на оборонні редути суперника. Хоч «Чорноморець» і намагався захищатися великими силами.
Ще на третій хвилині м’яч після удару Фернандіньо з-за меж карного майданчика пролетів над правою «дев’яткою». Згодом у боротьбі біля воріт «Чорноморця» впав найкращий бомбардир українського чемпіонату Мхітарян. Але Арановський не побачив порушення.
В середині тайму слушну нагоду відкрити рахунок втратив Тейшейра. Натомість «моряки» дуже мляво «огризалися». Тому поступово перевага чемпіона набувала переконливіших обрисів. І перед перервою вона зрештою матеріалізувалася. Стрімку та ефектну комбінацію, розпочату Мхітаряном і продовжену Адріано, влучним ударом у «дев’ятку» завершив Фернандіньо.
Після відпочинку Мхітарян зі зручної позиції пробив вище воріт. Слід сказати, що в цьому поєдинку вірменському «стрільцеві» забити не вдалося. Але він зробив багато класних передач. Після однієї з них відзначився Тейшейра, котрий влучно пробив низом. Оборонці «Чорноморця» в цьому епізоді виконали роль статистів.
Переможну справу «Шахтаря» довершив його новобранець Тайсон. На цьому полі недавній форвард «Металіста» почувався, без перебільшення, мов риба у воді. Ворота суперника він уразив ударом здалеку.
На післяматчевій прес-конференції наставник одеситів Роман Григорчук сказав:
— Ми пишаємося тим, що дісталися фіналу Кубка країни і тепер виступатимемо в Лізі Європи. Щодо матчу та його результату, то варто констатувати, що все на своїх місцях. «Шахтар» показав величезну перевагу над нами. Все закономірно. Ми добре знаємо наші проблеми, добре усвідомлюємо, скільки нам потрібно всього зробити, щоб наблизитися до таких команд, як «Шахтар».
Кажуть про важливість м’яча «у роздягальню». Гол перед перервою дещо заспокоїв «Шахтар» і засмутив нас. Але, повторюю, перевага «Шахтаря» була колосальною, і «гірники» могли ще додати.
Мірча Луческу гру у виконанні своїх підопічних назвав видовищною і красивою.
— «Чорноморець» зробив усе, на що був здатний, — сказав тренер донеччан. — Ми розраховували, що матимемо перевагу, коли заб’ємо. Так воно і сталося. Нам необхідно було змусити одеситів помилятися і ці похибки використовувати. Ми знали, як диктувати умови супернику. А рахунок міг бути ще більшим. Те, як ми сьогодні виграли Кубок, мене задовольняє.
За словами румуна, після вильоту з Ліги чемпіонів його підопічні прагнули реабілітуватися перед уболівальниками, вигравши чемпіонат і Кубок...
До речі, «Шахтар» і «Чорноморець» матчем в Одесі за Суперкубок відкриють новий сезон (2013/2014) в Україні.
Фото www. shakhtar. com.