Учора Конституційний Суд України оприлюднив висновок у справі щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції України вимогам статей 157 і 158 Конституції України.
Верховна Рада України звернулася до Конституційного Суду України з клопотанням дати висновок щодо відповідності зазначеним статтям Основного Закону України законопроекту, яким пропонується розширити конституційні повноваження Рахункової палати шляхом надання їй функції контролю за формуванням прибуткової частини Державного бюджету України та законодавчо регулювати організацію, повноваження і порядок її діяльності.
Згідно з Основним Законом України законопроект про внесення змін до Конституції України може розглядатися Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного Суду України щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України.
Конституційний Суд України, дослідивши законопроект, дійшов висновку, що він відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України, оскільки запропоновані ним зміни не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина та не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. Також суд зробив висновок, що законопроект відповідає і вимогам частини першої статті 158 Основного Закону України.