Херсонський державний університет планує відкрити не тільки для організованих екскурсій, а й для всіх мешканців міста, де зелених насаджень утричі менше норми, свій ботанічний сад. Майже за 80 років тут зібрали колекцію з понад 300 видів квітів, дерев, цілющих трав з Європи, Африки, Північної Америки.

Ректор ХДУ, доктор біологічних наук Олександр Ходосовцев каже, що ботсад через нестачу бюджетних коштів тривалий час фінансували за залишковим принципом, тому частина насаджень всохла. Замість них висаджують новий гай з магнолій, рододендронів, хурми, зізіфуса та інших екзотів, якими поділилися ботанічний сад Київського національного університету й заповідник Асканія-Нова. Справжньою окрасою оновленого ботанічного саду стане «сухий» куточок — тут на життєстійкість перевірятимуть різні види рослин, здатних існувати в засушливому степовому кліматі без постійного поливу. У перспективі саджанці звідси з’являться в парках та скверах краю, а ВНЗ ще й зможе заробити на їх продажу.

Утримання власного ботанічного саду обходиться Херсонському державному університету у 280 тисяч гривень щороку. Його відкриття для масового відвідувача потребує додаткових витрат на прокладання доріжок, облаштування фонтанчиків тощо. Брати з відвідувачів гроші за право гуляти тінистими алеями в ХДУ не планують, а тому сподіваються на допомогу спонсорів. Адже в існуванні зеленої оази площею 12,5 кілометра зацікавлене все місто.

До того ж, на території ботсаду розташована ще одна цікава пам’ятка — мініатюрні копії Херсонської фортеці, московського Кремля, грецького Парфенону та інших відомих історичних споруд. Будували їх коштом спонсорів до міських свят, але протягом останніх років за «архітектурним парком» просто неба ніхто не наглядав, тож він руйнується і потребує постійного шефства благодійників.

Херсон.

На знімку: міні-музей історичних споруд у ботанічному саду.

Фото автора.