Народний депутат України, член фракції Партії регіонів Ігор Шаров (на знімку) звернувся із депутатським запитом до Прем’єр-міністра України щодо необхідності створення повноцінного механізму державної підтримки та стимулювання сфери розвитку ІТ-технологій, як однієї з пріоритетних напрямів державної політики країни.

Звертаючись до прем’єра, І. Шаров відзначив, що одним із головних пріоритетів України є прагнення побудувати орієнтоване на інтереси людей, відкрите для всіх і спрямоване на розвиток інформаційне суспільство, в якому кожен міг би створювати і накопичувати інформацію та знання, мати до них вільний доступ, користуватися і обмінюватися ними, щоб надати можливість кожній людині повною мірою реалізувати свій потенціал, сприяючи суспільному і особистому розвиткові та підвищуючи якість життя.

«Розвиток інформаційного суспільства в Україні та впровадження новітніх ІТ-технологій в усі сфери суспільного життя постає одним з пріоритетних напрямів державної політики країни», — наголосив парламентарій.

За статистичними даними, на ринку ІТ-індустрії працює майже три тисячі компаній, кількість зайнятого персоналу коливається від 150 до 200 тисяч осіб, у тому числі 40 тисяч із них — це висококваліфіковані спеціалісти, котрі займаються безпосередньо високими технологіями. За результатами досліджень, Україна входить до п’ятірки світових лідерів за обсягами експорту програмних продуктів, поступаючись Індії, Китаю, Росії та випереджаючи Бразилію. Водночас галузь українського програмного забезпечення, у теперішньому вигляді, існує практично за відсутності державної підтримки.

Ігор Шаров пропонує, зважаючи на необхідність реалізації потенціалу індустрії програмного забезпечення, розробити базовий, загальнонаціональний, стратегічний програмний документ, що визначатиме основні завдання, напрями, шляхи та механізми формування і реалізації державної політики щодо побудови інформаційного суспільства в Україні. «Необхідність розробки цілісного плану заходів, створення повноцінного механізму державної підтримки та стимулювання основних питань, які стоять перед галуззю, повинні бути одним із позачергових завдань у розбудові сучасної держави», — вважає депутат.

І. Шаров звернувся до Прем’єр-міністра М. Азарова з проханням вжити дієвих заходів у забезпеченні повноцінного механізму державної підтримки та стимулювання сфери розвитку ІТ-технологій та розглянути можливість створення Координаційної ради з реалізації програм розвитку сфери ІТ-технологій.

Факт

У 2012 році експорт ІТ-послуг в Україні перевищив експорт озброєння, що становить у підсумку 1 мільярд доларів. За останні 10 років сектор «хмарних» технологій продемонстрував десятикратний приріст, навіть у часи світової фінансової кризи зростаючи на 30—40% щорічно.