З нагоди Всесвітнього дня без тютюну, який відзначатиметься 31 травня, народні депутати України з різних фракцій провели брифінг на підтримку здорового способу життя та відкрили у кулуарах парламенту виставку.

Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва (Партія регіонів) відзначила, що з ухваленням закону про заборону куріння в усіх громадських місцях, який набрав чинності 16 грудня 2012 року, з’явилися позитивні результати: кількість курців в Україні знижується — з 10 мільйонів у 2011 році до 8,4 мільйона осіб. За моніторингом, проведеним у 13 регіонах, включаючи Київ та АР Крим, законопроект працює на 90%. І всупереч прогнозам лобістів тютюнового бізнесу, котрі говорили, що після заборони куріння знизиться відвідуваність ресторанів та кафе, навпаки — у деяких кафе відвідуваність навіть зросла, особливо сімей із дітьми. Позитивні наслідки також має заборона реклами тютюну та соціальна реклама на пачках цигарок. «Без шкідливих звичок здоровий спосіб життя дозволить значно збільшити тривалість життя у нашій країні», — наголосила голова комітету.
Андрій Шевченко («Батьківщина») зазначив, що напрям боротьби з тютюнопалінням об’єднав депутатів незалежно від їх партійної приналежності, та продемонстрував, як можна спільно досягати результатів. «Тепер треба рухатися далі — треба більше пропаганди здорового способу життя та зростання рівня життя українців», — вважає А. Шевченко.
Депутат від КПУ Оксана Калетник наголосила на потребі ухвалювати закони, які сприятимуть утвердженню здорового способу життя. На її погляд, тютюнове та алкогольне виробництво повинні перебувати у руках держави під державним контролем. 
Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко підкреслив: хоча багато років тютюнопаління вважалося ознакою прогресивності, мужності, зрілості, однак сьогодні це вже стало шкідливою звичкою, яка вбиває українців, молодь, дітей, і нарешті стало модним вести здоровий спосіб життя. «Боротьба не завершена, потрібен контроль за виконанням прийнятих рішень і створення умов, коли здоровий спосіб життя є нормою для кожного громадянина України», — переконаний Мірошниченко.
Вл. інф.