Законопроект «Про заборону реабілітації та героїзації осіб і організацій, які боролися проти антигітлерівської коаліції», що перебуває нині на розгляді в комітетах Верховної Ради, має всі шанси бути прийнятим за основу й проголосованим у цілому. Про це заявив його автор, народний депутат України Вадим Колесніченко під час прес-конференції в Дніпропетровській філії Інституту Горшеніна.
«Законопроект з’явився не випадково. Він був внесений на розгляд Верховної Ради ще в попередньому скликанні, але тоді був категоричнішим, — розповів Вадим Колесніченко. — Ми врахували поправки наших колег з парламентів Франції й Угорщини, а також кнесету Ізраїлю. Крім того, ми активно попрацювали із ученими. Таким чином, законопроект став лібералізованішим і таким, що відповідає міжнародним нормам».
На думку автора, законопроект ґрунтується на Резолюції ООН про неприпустимість героїзації членів нацистського руху і противників антигітлерівської коаліції, а також рішенні Верховної Ради, у якому висловлювався жаль про героїзацію Степана Бандери. Враховуючи євроінтеграційні прагнення нашої держави, за участю ветеранських організацій, наукового співтовариства й був підготовлений цей законопроект.
«Для нас усе гранично очевидно. ООН визнала, що особи зі зброєю в руках, які виступали проти антигітлерівської коаліції, без перелічення їх назв, реабілітації та прославлянню не підлягають, — підкреслив народний депутат. — В Україні сьогодні спостерігається активне зростання антифашистського руху. Мобілізація сил Партії регіонів і комуністів у Верховній Раді дасть змогу ухвалити цей документ. Такі, що не визначилися з цього питання, є й в опозиції. Візьмімо хоча б Віталія Кличка, який не брав участі в покладанні квітів до пам’ятників Степану Бандері і Роману Шухевичу».
Водночас учені-політологи не виключають того, що введення кримінальної відповідальності за героїзацію УПА може спричинити новий виток протиріч в українському суспільстві.
«Законопроект достатньо несподіваний і суперечливий, — зазначив доцент кафедри історії та політології Інституту гуманітарних проблем НДУ Анатолій Поух. — Начебто б і настав час його ухвалювати. Адже до Верховної Ради пройшла партія, яка опирається на соціал-націоналістичну ідеологію, тобто ідеологію нацизму. Сам нацизм як ідеологія був засуджений і Нюрнберзьким трибуналом, і резолюціями ООН, й іншими міжнародними актами. І якщо ми прагнемо в Європу, то повинні жити за цими законами. Але з іншого боку, суспільство потрібно готувати до прийняття такого закону: створювати фільми, публікувати книги, оприлюднити архівні документи».
 
Дніпропетровськ.