Футбольний клуб «Шахтар» — візитівка Донецька. Місто вміє «вболівати» за «гірників» яскраво й красиво. Доказ — група підтримки «Cheerladіes», заснована на базі збірної Донецького національного технічного університету (ДонНТУ) з черлідингу, яка в лютому цього року стала чемпіоном України.

Команду створено в 2005 році, тренер Юлія Іванченко згадує: «В університеті була збірна з фітнес-аеробіки. Один із турнірів з цього виду спорту об’єднали з першим чемпіонатом України з черлідингу. Ми були в захваті від запальних виступів дівчат-черлідерів і вирішили самі спробувати. Тоді я була спортсменкою, навчала команду разом із двома тренерами-викладачами. Потім через низку причин вони пішли, а я залишилася розвивати збірну».

Перші кроки далися досить легко: «Ми стояли біля витоків черлідингу в Україні й розвивалися поступово, разом з усіма. Крім того, дуже допомагало керівництво Всеукраїнської федерації черлідингу. Тим, хто зараз прийде на чемпіонат України, буде складно, тому що рівень розвитку цього виду спорту досить високий і є гідні команди», — вважає Юлія. Збірна ДонНТУ — одна з найсильніших в країні, у лютому завоювала два «золота» і дві «бронзи» на чемпіонаті України-2013. «Цьогоріч Національна збірна з черлідингу не змогла виступати в категорії «чер-данс-фрістайл» — вправа з помпонами, і вперше за всю історію чемпіонату в цій категорії перше місце дісталося не їм, а нашій команді», — пишається тренер.

З’ясовується, черлідинг ділиться на безліч змагальних категорій: «Складна акробатика, побудова пірамід — це «чер». В Україні він поки що не дуже розвинений, бо в командах мало хлопців, а тут потрібні сильні руки. Ще є категорія «данс» — танцювальна, з елементами гімнастики. В «чер-дансі» виділяють номінації «фрістайл», «джаз» і «хіп-хоп» — наша збірна виступає в трьох цих підвидах», — розповідає Юлія.

Потрапити до команди складно: «Ми займаємося черлідингом як видом спорту, тому до дівчат вимоги високі: витривалість, гнучкість, стрибучість», — перелічує тренер. Володарка «бронзи» у категорії «чер-данс дует» чемпіонату України з черлідингу Марія Сукачова прийшла в команду з гімнастики. До основного складу Маша потрапила несподівано: «Хтось не зміг поїхати на Кубок України, шукали термінову заміну. Я тренувалася вже другий рік, тоді довелося репетирувати щодня з ранку до вечора: зіб’ється один — страждає вся команда. У підсумку, усе пройшло благополучно». Зараз Марія — одна із провідних спортсменок колективу.

Черлідинг вимагає великої самовіддачі: тренування п’ять разів на тиждень по півтори-дві години, а перед турнірами — навіть на вихідні. Взимку групі довелося займатися в екстремальних умовах: «Легкоатлетичний манеж — нашу тренувальну базу — через режим економії не опалювали, світла не було. Два місяці репетирували при температурі 8—10 градусів, у темряві. Але коли виграли чемпіонат України, зрозуміли: воно того варте», — посміхається Юлія.

Тренер збірної ДонНТУ — ще й суддя міжнародної категорії. Співрозмовниця щойно повернулася з чемпіонату світу із черлідингу в американському місті Орландо й ділиться враженнями: «У США це — ціла релігія, група підтримки є в кожній школі, дуже висока конкуренція в командах. Американський стиль жорсткий і чіткий, в Україні номери ближче до гімнастики, треба виробляти емоційність, агресію на майданчику». Зате гнучкість, пластичність і чудовий зовнішній вигляд — «коник» українок, це відзначають у всіх змагальних протоколах.

Нині Україна дедалі сильніше «занедужує» на черлідинг. «Багато в чому — завдяки розвитку ігрових видів спорту, поряд з якими з’являються і групи підтримки. Ми самі відпрацювали два сезони із БК «Донецьк», виступали на матчах «Євро-2012» у Донецьку, а зараз беремо участь у масовій хореографії на домашніх матчах «Шахтаря» у чемпіонаті України. Тож нудьгувати не доводиться», — переконана Юлія.

Бувають і курйози: «На матчі Євро-2012 під час виступу дівчат зненацька запрацювали поливалки — промокли всі! Щось смішне трапляється постійно: у нас дружний колектив, можемо разом і перемогу відсвяткувати, і просто в боулінг сходити. Є кістяк команди, деякі дівчата-черлідери вже закінчили університет, але досі виступають з нами — отака команда ентузіастів і фанатиків».

Донецьк.

Після перемоги в чемпіонаті України. У центрі — Юлія Іванченко.

«Коник» українських спортсменок — пластичність і чудова зовнішність.

Фото з особистого архіву Юлії ІВАНЧЕНКО.