12 безкомпромісних поєдинків і один жіночий супербій відбулися у Дніпропетровську в рамках турніру Free-fіght. Такі змагання тут пройшли вперше, участь у них взяли представники різних бойових напрямів: фрі-файт, мікс-файт, бойове самбо. Жодних серйозних травм, окрім синців, бійці не дістали.

Незважаючи на свою назву, цей вид змагань не можна назвати боєм без правил: свої правила є в будь-якому виді спорту. Так, існують заборонені й дозволені прийоми, певні страховки.

«На сьогодні в Україні немає, як таких, боїв без правил, — вважає заступник керівника міської федерації Free-fіght Віктор Богуславський. — Є вид спорту Free-fіght, який є офіційним представником змішаних єдиноборств в Україні і включає в себе різноманітність як ударних технік, так і борцівських».

Цей вид спорту стрімко розвивається. Зараз у Дніпропетровську ним займаються понад 500 осіб. 

Виступати на змаганнях дозволено навіть дітям з 10 років. Але до 18 років вони не мають права завдавати ударів у повний контакт через те, що відбувається формування організму. Тому дітям і юніорам дозволено лише дозований контакт.

Разом з тим ставлення до занять дітьми цим спортом неоднозначне. «Free-fіght — це боротьба дорослих людей. Коли діти 5—10 років починають займатися такими видами спорту, я сприймаю це дуже негативно, — розповів виконавчий директор Федерації дзюдо України, заслужений тренер Данило Волович. — Ударними видами спорту повинні займатися спортсмени віком 17—18 років. У Дніпропетровську дуже багато секцій, де діти б’ються в повному контакті. Я вважаю, що це неправильно».

На думку юристів, відповідно до законодавства, в Україні не можуть бути визнані офіційними види спорту, які становлять загрозу життю людей або мають якийсь антигуманний характер. Щоб вид спорту було визнано офіційно, організація повинна мати Всеукраїнський статус. «Такого виду спорту, як бої без правил, в Україні немає, але є Free-fіght, який належить до неолімпійських видів спорту, — зазначає адвокат Андрій Верба. —Він визнаний в Україні і безпечний для занять».

Медики, у свою чергу, вважають, що навіть найважчий спорт безпечніший від найлегших сигарет, наркотиків та алкоголю. 

І задоволені тим, що змагання пройшли без травм. «Чемпіонати з рукопашного бою, боксу та інших видів єдиноборств досить часто закінчуються травмами. До нас привозять 2—5 потерпілих із травмами різного ступеня тяжкості. Все залежить від якості організації турніру, — розповів заступник головного лікаря обласної клінічної лікарні імені Мечникова Юрій Скребець. — Цього року зі змагань жодного потерпілого доставлено не було».

Команда Дніпропетровської області вирушає до міста Ірпінь обстоювати право брати участь у чемпіонаті світу, який відбудеться у серпні цього року.

Дніпропетровська область.