Учора відбулися урочистості з нагоди 152-ї річниці від дня перепоховання Тараса Шевченка в Україні. У церемонії покладання квітів до пам’ятника Кобзарю в Києві взяли участь Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, Президент України Віктор Янукович, Прем’єр-міністр України Микола Азаров, Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко, народні депутати України та керівники виконавчих органів влади.

 

22 травня — важлива дата для кожного українця. Цього дня прах Тараса Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні. Cпочатку Кобзаря поховали 13 березня, у Петербурзі, на Смоленському кладовищі на кошти друзів. І лише у квітні 1861 року, після того як 58 днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, царський уряд дозволив перевезти його в Україну. 8 травня 1861 року домовину було викопано, перенесено через увесь Петербург до Московського (Миколаївського) вокзалу і залізницею перевезено до Москви. І рушила вона через усю Росію з півночі на південь: де потягом, де кіньми, де пароплавом, а де і просто на руках — до Канева, де саме там мріяв оселитися поет і дожити свого Богом визначеного віку.  І ось уже понад 150 років до цього священного місця не заростають травою стежки. 

***

Традиційною урочистою ходою «Останнім шляхом Кобзаря» розпочалося в Каневі відзначення 152-ї річниці перепоховання в Україні Тараса Шевченка. Учасники ходи, представники обласної влади, громадські активісти, освітяни, творча інтелігенція, гості з Білорусі та Естонії, пройшли від Свято-Успенського собору до місця його вічного спочинку.

Квіти до могили «апостола правди і любові» приносили численні делегації з усіх районів Черкащини, з багатьох областей України та із-за кордону. 

Біля підніжжя Чернечої гори національний заслужений український народний хор імені Григорія Верьовки виконав «Реве та стогне Дніпр широкий» та інші пісні на вірші великого Кобзаря.

***

Кіровоградщина долучилася до урочистостей з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження українського поета, художника, мислителя Т. Г. Шевченка та 152-ї річниці від дня його перепоховання на Чернечій горі поблизу Канева у 1861 році.

Під час урочистого мітингу і покладання квітів до пам’ятника Т. Г. Шевченку в Кіровограді.

Фото Петра МЕЛЬНИКА.