Багато чого у весняній частині WіndMaster Regatta 2013, яка завершилася минулої неділі на Київському морі, відбулося вперше. Про це кореспондентові «Голосу України» розповів директор регати Юрій Семенюк (на знімку).
— По-перше, цього разу в змаганнях взяли участь яхтсмени з восьми країн: України, Росії, Білорусі, США, Великої Британії, Ірландії, Данії та Нової Зеландії. Успішно дебютували в регаті два монотипні флоти човнів типу Sportboat міжнародних класів SB20 і Platu25.
Понад 60 екіпажів боролися за перемогу у восьми дивізіонах яхт: крейсерсько-перегонові (два дивізіони), ORC Sportboat, «Зірковий», SB20, «Ultra», дитячо-юнацьких класах «Оптиміст» і «Кадет».
Розширилася географія наших змагань. 9—12 травня перегони класу «Зірковий» у рамках програми WіndMaster Regatta вперше відбулися у Севастополі. Потім естафету прийняв Київ. Жодні змагання київського етапу, котрий відбувся з 16 по 19 травня, не були схожі на попередні. За сили вітру не більше семи вузлів потоки повітря постійно змінювали напрямок, і перегоновому комітету доводилося перевстановлювати дистанцію.
Але це лише підігріло спортивний запал учасників і дозволило яхтсменам продемонструвати навички ходіння при різних вітрах. У залік пішли по п’ять перегонів у дивізіонах «Bіgboat» і «Sportboat», по сім провів юніорський флот класів «Кадет» і «Оптиміст», а дивізіон SB20 записав у таблицю чотири успішні старти.
У дивізіоні «Bіgboat»  лідерство відразу захопила команда Ігоря Юшка «R&B». Яхта «Orіon ІV» Ігоря Гордієнка у запеклій боротьбі фінальних п’ятих перегонів поступилася другою сходинкою п’єдесталу екіпажу «MG» на чолі з Ігорем Тарасенком.
Переможцем у «Sportboat» став екіпаж Юрія Удовицького на Мelges-24 «Хуліган». Друге місце в екіпажа російського яхтсмена Євгена Нікіфорова, третє — у гостя зі США Володимира Кулиниченка.
— Кажуть, що на регаті точилася не тільки спортивна боротьба, а ще й проводилася шляхетна робота...
— Це правда. Президент Kyіv Lіon’s Club, британський підприємець і яхтсмен Мартін Нанн, став ініціатором проекту «Перегони для благодійності». За його словами, навіть зусиллями екіпажів двох яхт удалося зібрати значну суму для придбання інвентарю для дитячих вітрильних шкіл. Він пообіцяв, що цей проект продовжать у наступних сезонах регати. За попередніми оцінками, буде придбано ще три яхти «Оптиміст» для дитячих вітрильних шкіл в Україні.
— А кому цього разу дістався традиційний казковий подарунок?
— Розіграш новенької яхти класу «Оптиміст» провів учасник трьох навколосвітніх перегонів Володимир Кулиниченко. З його легкої руки восьма яхта, подарована Wіndmaster Regatta, отримала назву «Флорида». Дісталася вона вітрильній школі столичного Палацу дітей і юнацтва.
Але не тільки стартами і призами запам’ятається юним яхтсменам восьмий сезон регати. У серцях багатьох залишиться зустріч з олімпійським чемпіоном Атланти Ігорем Матвієнком, який перед виходом на дистанцію знайшов час, щоб поділитися з дітьми своїм безцінним вітрильним досвідом.
— Непомітно сплине час, і прийде день старту дев’ятого сезону Wіndmaster Regatta...
— Так, у вересні поточного року відбудеться осіння частина наших змагань. Безперечно, ми прагнутимемо не опускати високу планку регати. Постараємося здивувати цікавими технічними задумами...
Фото автора.