У рамках робочого візиту на Дніпропетровщину 21 травня Президент України Віктор Янукович взяв участь у відкритті низки промислових об’єктів, дав оцінку здійснюваній медичній реформі й пообіцяв швидке завершення будівництва об’їзної дороги в обласному центрі.

Нагодуємо своїх тварин, ще й іноземним перепаде

Перший в Україні завод з виробництва концентратів, преміксів і комбікормів «Інбел» відкрився у селі Орловщина Новомосковського району. Потужність цього, одного з найсучасніших підприємств Європи становить 36 тисяч тонн продукції на рік — що дозволить не тільки повністю забезпечувати потребу України в якісних кормових добавках для сільськогосподарських тварин, а й поставляти продукцію за кордон. На будівництво й обладнання підприємства, на якому лише 47 співробітників, було залучено 160 мільйонів гривень приватних інвестицій. Будівництво заводу «Інбел» почалося в 2011 році.

— Україна зацікавлена в появі таких підприємств, у тому числі за рахунок інвестицій та інвесторів, тим паче що сільськогосподарське виробництво є пріоритетною галуззю економіки держави, — зазначив Віктор Янукович.

Через три роки виженемо «Сатану»

На Павлоградському хімзаводі Віктор Янукович відкрив об’єкт утилізації порожніх корпусів двигунів ракет і цех з виготовлення стабілізуючих розчинів. Ці об’єкти побудовані в рамках досягнутих міждержавних домовленостей між Україною і США в 2010 році, зокрема під час зустрічі Віктора Януковича й Барака Обами, і Державної програми з утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 («Сатана»).

Проблема утилізації твердого ракетного палива і корпусів ракет уже досить давня. Зокрема, у Павлограді корпуси і тверде ракетне паливо негативно впливали на екологію, як самого міста, так і області. Нова установка дозволить до 2016 року переробити всі 163 корпуси двигунів ракет вагою 306 тонн. Також на цьому об’єкті проводитиметься утилізація супутніх відходів від інших процесів, пов’язаних з утилізацією твердого ракетного палива МБР РС-22. Загальна вартість установки становить близько 150 мільйонів гривень. Кошти для цього об’єкта виділені США.

Також на Павлоградському хімзаводі було відкрито цех з виготовлення стабілізуючих розчинів, який надасть змогу вийти на промислову потужність процесів вилучення і переробки твердого ракетного палива (до 2 тисяч тонн на рік), забезпечивши ці процеси стабілізуючими розчинами в достатній кількості. Це прискорить виконання робіт з утилізації ракетних двигунів, що зберігаються в регіоні. Впроваджувані технологічні процеси на об’єкті дозволяють також виробляти й рідкі мінеральні добрива, які можна застосовувати в сільському господарстві. Будівництво здійснювалося за рахунок держбюджету. Кошторисна вартість об’єкта — близько 

75 мільйонів гривень.

Оперативній «швидкій» ще б і дороги...

Спілкуючись із жителями регіону, Віктор Янукович дав високу оцінку ходу реалізації медичної реформи і, зокрема, рівню надання перинатальної допомоги на Дніпропетровщині. Тут створена перша в Україні регіональна комплексна система перинатальної допомоги, що включає в себе два перинатальні центри в Кривому Розі та Дніпропетровську, мережу міжрайонних пологових центрів, три неонатальні центри та сучасні реанімобілі, які можуть перевозити немовлят вагою від 500 грамів.

Глава держави поставив за приклад роботу служби швидкої медичної допомоги в області. Для забезпечення своєчасного приїзду «швидкої» до пацієнта в регіоні працює 282 бригади, функціонує 136 пунктів тимчасового базування (2012 року кількість пунктів збільшено на 45), парк автомобілів швидкої допомоги збільшено на 89 одиниць, поменшав середній радіус проїзду в містах до 10 кілометрів, у районах — до 20.

Cистема утилізації порожніх корпусів ракетних двигунів і боєприпасів.

Фото надане прес-службою Дніпропетровської облдержадміністрації.