«До суду підеш — правди не знайдеш» — ця приказка добре відома українцям. Тож мета парламентських слухань щодо виконання судових рішень, які відбулися у Верховній Раді вчора, — зробити цю приказку антиафоризмом. На цьому, відкриваючи слухання, наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак.
Проблема виконання судових рішень, зауважив він, важлива тому, що фактично зачіпає інтереси кожного громадянина, а отже, всього українського суспільства.
«Ми єдині в тому, що в центрі маємо поставити інтереси закону, верховенства права, суспільства та держави. Пріоритетним напрямом у сфері реформування системи виконання судових рішень, як складової системи захисту прав громадян, залишається вдосконалення законодавства. Оновлені закони мають, насамперед, усунути правові перепони виконання судових рішень, виробити систему правових норм, які спонукатимуть співучасників правовідносин до безумовного виконання їхніх зобов’язань», — сказав керівник парламенту.
За його словами, статистика реального стану виконання судових рішень поки що незадовільна. Сьогодні виконується лише кожне третє рішення суду. Водночас зростає кількість поданих до Європейського Суду з прав людини заяв щодо тривалого невиконання рішень національних судів.
Глава парламенту нагадав також, що у червні 2012 року було прийнято закон про гарантії держави щодо виконання судових рішень, який установив нову процедуру виконання рішень судів. Однак проблема й досі далека до розв’язання.
«Гадаю, нам потрібно уважно вивчити інституційну складову проблеми належного виконання судових рішень. Йдеться про вдосконалення діяльності Державної виконавчої служби», — сказав В. Рибак. Водночас він додав, що нині, навіть попри низку реформ, виконавча служба не може забезпечити право кожного на своєчасне і повне виконання судових рішень. А тому ця проблема потребує якнайшвидшого розв’язання у тому числі й на законодавчому рівні. «І такий шлях ми повинні знайти разом», — наголосив Голова Верховної Ради.