У парламенті сьогодні пройдуть пленарні слухання з питання виконання судових рішень. До участі, серед інших, запрошено міністра юстиції, голову Державної виконавчої служби, начальників обласних виконавчих служб, керівників Генеральної прокуратури, науковців, громадських діячів.

Важливість проблеми, що її обговорюватимуть, важко переоцінити, адже великий відсоток судових рішень в Україні щороку залишається нереалізованим. Так, звітуючи за 2012 рік, Державна виконавча служба на своєму сайті повідомляє, що майже три із восьми мільйонів виконавчих проваджень на кінець року залишилися відкриті, а це 40 відсотків від загальної кількості. До того ж частину проваджень зупинено не в зв’язку із виконанням вимог суду, а з інших причин — банкрутство боржника, оголошення розшуку. ДВС уникає називати чіткі цифри, скільки судових рішень в Україні щороку залишаються безповоротно «похованими». 

Скільки людей переконалися, що в державі не діють закони, що, звернувшись до суду, можна змарнувати місяці або й роки на судовий розгляд і в результаті так і не добитися справедливості? 

Постійне невиконання приписів суду може зруйнувати підвалини держави, і станеться це в той момент, коли критична кількість громадян вирішить не шукати справедливості в судовій залі, а добиватися її самотужки, беручи в руки вила та каміння.

Та страждає не лише державний авторитет, за погано налагоджену систему реалізації судових рішень держава розплачується живими коштами із бюджету, систематично програючи справи в Європейському суді з прав людини та сплачуючи грошові компенсації. За статистикою, левова частка заяв до Європейського суду проти України стосується порушення права на справедливий суд, і в абсолютній більшості випадків підставою для звернення є невиконання державою Україна судових рішень.

Міністерство юстиції, на відміну від виконавчої служби, більш відверто окреслює обсяги проблеми: в різні роки не виконується до 80 відсотків (!) судових рішень. І це в ситуації, коли в країні діє кримінальна відповідальність за нехтування судових приписів, що передбачає позбавлення волі строком до восьми років, а повноваження виконавчої служби не так давно істотно розширено.

Що ще потрібно зробити, щоб система реалізації судових рішень запрацювала? Відповідь на це запитання потрібно знайти терміново.