Стресом для посівів став розжарений грунт
На Хмельниччині робити оптимістичні прогнози стосовно майбутнього врожаю керівники поки що не наважуються. Причина — надзвичайно посушливий травень, котрий призупинив нормальний розвиток рослин.
— Нас врятувала та волога, котрої ми трохи налякались у березні, — вважає директор Хмельницької державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Микола Сучек. — Тоді випало чотири місячні норми опадів. Натомість потім майже до другої декади травня стояла посуха, бо кілька квітневих дощиків не відіграли особливої ролі. Зате вже з початком травня на деяких дослідних ділянках температура на поверхні ґрунту сягала 48 градусів. Загалом середньодобові температури цього періоду перевищили звичну норму на вісім градусів. Це надзвичайно високий показник.
Усі ці фактори стали причиною справжніх стресів для посівів. Особливо для ярих, коли сходи опинились у дуже суворих посушливих умовах. І хоча озимі перебувають нині в кращому стані, прогнози на урожай стають трохи стриманішими.
Якщо початково на кращих полях планувалось зібрати до 80 центнерів пшениці з гектара, то тепер цю планку опускають до 50—60. А досвідчені керівники господарств роблять таку поправку практично на всі культури. Так, хоча особливих проблем із ріпаком після виходу із зими не було, проте швидкого активного росту рослин навесні не відбулось. У спеку розпочалось масове цвітіння, і, як вважають агрономи, рекордних врожаїв цієї культури очікувати не варто.
Для того, щоб досягти загальної планки в три мільйони тонн зернових, до якої область цілеспрямовано йде протягом останніх кількох років, попрацювати доведеться доволі напружено. Як в догляді за полями, коли їх потрібно буде захистити від додаткових ризиків у вигляді шкідників та хвороб, так і під час жнив, аби не допустити втрат.
Дехто уже прогнозує і майбутні ціни. Почувши, що в східних та південних областях склались дещо кращі кліматичні умови, місцеві господарники роблять свої висновки: ринок буде забезпечений зерном, але конкурувати на ньому зі своєю продукцією стане значно важче. Тому й на високі закупівельні ціни навряд чи можна буде розраховувати.
Коли, здавалось, через спеку ситуація на полях дійшла до крайнього напруження, на Хмельниччині випали дощі. Однак із живильною вологою пощастило далеко не всім. Грози проходили локально, часто не покриваючи навіть цілого району. Є місця, де й дотепер опадів не дочекались. Якщо недовгий грозовий період знову зміниться посушливими тижнями, в деяких місцинах ситуація може стати критичною.
Непокояться не тільки у великих господарствах, де посіяні зернові та цукрові буряки, а й усі селяни. Адже понад дев’яносто відсотків картоплі та іншої городини вирощується на їхніх ділянках. Від багатьох доводиться чути, що вкрай погано зійшли морква та буряки. На деяких городах їх просто немає. Тому на перевиробництво овочевих культур, яке спостерігалось протягом останніх двох років, тепер сподіватись важко. Не виключено, що саме весняна посуха посприяє восени зростанню цін саме на цю продукцію. Утім, літо тільки розпочинається. І доведеться почекати, щоби дізнатись, які — добрі чи погані — сюрпризи принесе воно аграріям.