У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито залу Іоана Георга Пінзеля. Твори видатного майстра скульптури ХVІІІ століття, що повернулися з виставки у Луврі, відтепер експонуватимуться в окремому приміщенні, виконаному в модерновому стилі.

Відкриваючи залу, голова облдержадміністрації Валентин Хоптян наголосив, що ця знакова подія відбувається в рамках оголошеного на Тернопільщині Року культури.

Завідувачка відділу науково-просвітницької роботи музею Віра Стецько радіє, що твори майстра нарешті можуть побачити тернополяни й гості міста.

— Експозиція у Луврі спричинила справжній ажіотаж. Нещодавно я повернулася з Міжнародного форуму інвестицій та інновацій, де було представлено більше 50 країн. Ми презентували там фотоальбом і фільм «Таїна Пінзеля: від Бучача до Лувру», які вийшли за фінансової підтримки місцевого мецената Тараса Демкури. Це також сприятиме популяризації творів скульптора, а отже, й Тернополя. В експозиції постійно діючої виставки — вісім робіт Іоана Георга Пінзеля. У нас є багато відеофільмів і сюжетів про майстра, в тому числі зняті японцями. Є світлини 1930-х років з фрагментами іконостасів Бучацького костелу і церкви Покрови, де твори Пінзеля розміщені в тому середовищі, для якого вони призначалися. Все це ми зможемо показати відвідувачам завдяки відеосистемі, що встановлена в залі. Виставку органічно доповнюють твори ще одного майстра скульптури — Антона Осинського, який працював приблизно у той самий період, що й Пінзель.

Музейники мають намір запросити київських реставраторів, щоб вони оцінили теперішній стан скульптур і дали рекомендації стосовно належного їх зберігання. Загалом на реконструкцію зали витрачено майже 200 тисяч гривень, зібраних благодійним фондом «Подоляни».

Фото автора.