Структура промислового комплексу на Луганщині така, що 85% обсягу продукції, яка випускається в регіоні, дають 20 великих підприємств. В умовах світової кризи багато які з них зіткнулися із проблемою експорту. Щоб зберегти темпи економічного зростання і робочі місця, необхідно підтримати підприємництво й розвивати внутрішньообласну кооперацію, вважають в області.
Розвиток малого й середнього бізнесу багато в чому залежить від активності інвестиційної політики. В області вирішили, що інвестпроектами вартістю до 5 млн. грн. займатимуться безпосередньо місцеві органи влади, а якщо сума вища — тоді підключиться область.
Луганщина сьогодні входить до трійки лідерів зі створення сприятливих умов для підприємців. Голова облдержадміністрації Володимир Пристюк поставив завдання — жоден проект, жодну ініціативу з розвитку малого й середнього бізнесу не залишати без належної уваги й усіляко сприяти становленню цього сектору регіональної економіки.
Голова Головного управління Міндоходів у Луганській області Олександр Антипов зазначив, що в області втричі скорочено терміни видачі довідок для підприємців, зменшено кількість перевірок і 97% звітності проводиться в електронній формі.