18 травня, під час акції протесту «Вставай, Україно!», у Києві відбулися не просто провокації — влада намагалася розпалити громадянське протистояння. Якби не швидка і оперативна реакція опозиції, їм би це вдалося. Владі потрібні були кров та бійка, щоб замість велелюдної масової акції опозиції показати протистояння і конфлікти. Тому на вулиці вивели бронетехніку, бритоголових бандитів, які били журналістів, нападали на жінок. Це були ті ж особи, які стояли на мітингу Партії регіонів в охороні сцени. Незрозуміло, чому в центр столиці в’їхала бронетехніка, яку супроводжували співробітники ДАІ. 
Особи, які влаштовували кровопролиття — це ті ж самі обличчя, які були на проблемних округах під час виборів у Білій Церкві, Обухові, Василькові, це ті само особи, які знищили помешкання Ніни Москаленко та влаштовують рейдерські захоплення. Крім того, за останній тиждень у Києві було скоєно три бандитські напади на свободівців біля їхніх помешкань. 
Ми вимагаємо покарати усіх винних у терорі проти опозиції. Вимагаємо від міністра внутрішніх справ знайти і покарати винних у провокаціях 18 травня в Києві або йти у відставку. Не потрібен такий міністр, який не захищає інтересів українців, а захищає бандитів і разом з ними б’є мирних демонстрантів. Режим сьогодні обрав шлях конфлікту, шлях агресії та кровопролиття, і це дуже небезпечно. Закликаю — зійдіть з цього шляху, бо ви сидите на діжці з бензином і граєтеся сірниками! Згадайте Коліївщину, Хмельниччину, Холодний Яр. Українці довго терплять бандитів, але потім повстають. Згадайте історію і не робіть жахливих помилок!
Арсеній ЯЦЕНЮК (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)
Доки ми проводимо засідання Верховної Ради, у слідчому управлінні МВС відбувається дійство.
Влада розробила сценарій, аби на очній ставці в слідчому управлінні МВС Тітушко на прізвисько Румин, який брав участь у побитті журналістів 18 травня, який наймався Партією регіонів, засвідчив, що він наймався не Партією регіонів, а українською опозицією. Із цією начебто новиною міністр МВС Захарченко прийде до Верховної Ради. Це не новина, а брехня.
Уся провокація, яка відбулась 18 травня поточного року, була зроблена з відома персонально Президента Віктора Януковича. Організовувалась ця провокація секретарем Ради національної безпеки і оборони Андрієм Клюєвим.
У МВС було організовано оперативний штаб по дискредитації і по боротьбі з опозицією. Працівники СБУ і всієї правоохоронної системи були задіяні в тому, щоб задовольнити насамперед особисто страх Віктора Януковича перед українською опозицією.
Ми усвідомлюємо, що цей прокурор, цей міністр внутрішніх справ і ця правоохоронна система ніколи не проведе об’єктивного розслідування. Але папери не горять. Прийде час збирати каміння — або на дострокових, або на строкових президентських виборах.
Ми впевнені в тому, що наш український народ заслуговує на іншу владу, на іншого президента, на ту міліцію, яка захищає кожного українського громадянина, на ту правоохоронну і суддівську систему, яка знає, що таке честь, право і закон, на ту державу, яка думає про кожного українця.
Опозиція єдина в тому, щоб продовжити всеукраїнську акцію «Вставай, Україно!». Бо Україна таки повстала, і тому в Партії регіонів така істерія. Повстала проти вашого хамства, вашої зневаги, корупції, грабежу і вашого «беспрєдєла», який ви чинили протягом останніх трьох років.
Партія регіонів, яка найняла гопників, щоб бити українських журналістів, бити українських громадян, для того щоб за будь-яких обставин утриматись в українській владі, — піде в минуле. А ті, хто це робив, — не сьогодні, то завтра будуть нести відповідальність перед високим судом українського народу.
Володимир ЛИТВИН (позафракційний)
З огляду на те, що у Верховній Раді склалася вочевидь не нормальна ситуація — я маю на увазі те, що депутат позафракційний не має права і можливостей виступити при розгляді будь-якого питання, більше того, він позбавлений права навіть наполягати на розгляді запропонованого ним законопроекту, — ми звернулися до вас, Володимире Васильовичу, фактично підписали всі депутати позафракційні, з проханням, нагальним таким проханням: надати можливість нам, депутатам, які не входять в жодну з політичних фракцій, на виступи, на обговорення будь-яких законопроектів і просили б урахувати цю ситуацію.
Зверніть увагу на ті закони, які проголосувалися з приводу нашої євроінтеграції. Коли ви їх прочитаєте, ви здивуєтеся, коли ви на наступний рік будете всі заповнювати декларації. І оці демократичні побажання апріорі прийнято вважати прогресивними.
Колись Плеханов говорив про генія спрощення. Так у нас домінують генії спрощення всього і всі. Роздувається роль маячні, опозиції і влади, натомість різко понижується роль країни і тих, хто в цій країні ще працює. А такі люди ще є поза межами сесійної зали. Те, що відбувається, не можна назвати дискусіями і предметною розмовою, а отже, у нас немає... і я боюсь, і це повинні почути всі, що у нас не буде єдиної країни. Незабаром не буде ким керувати.
Історична практика свідчить: коли втрачається прагматична лінія, коли демагогія і ненависть починають сприйматися як серйозна політика, це передвісник великої біди, яка нас може очікувати. Є небезпека, що в черговий раз ми отримаємо перемогу над Україною, і цю перемогу намагалися продемонструвати нещодавно 18 травня.
Травневі події, як мені бачиться, підтвердили очевидне: найстрашніші вбивці — це вбивці історичної правди. А дурість — це ще не остаточна відсутність розуму, це особлива політична культура, яка особливо культивується зараз. Дурість і не більше! Найбільше за нинішньої ситуації треба боятися тих, хто присвоїв собі право бути патріотом. Причому слухняним патріотом. Якщо не буде зроблено відповідальних висновків, якщо у нас не буде серйозної розмови тут, у стінах Верховної Ради України, то агресивна і дрібна політична метушня обернеться втратою великого політичного сенсу існування України як держави, і давайте про це скажемо і над цим будемо думати.
Я розумію, що виголошую ці застереження в порожнечу, але розумію: про те, що, очевидно, про це ми повинні говорити. І до цього, до речі, закликають представники депутатського корпусу, які належать до позафракційних.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.